Népszerű

2021.03.11. 14:00

Háromszoros a túljelentkezés informatika szakon

Túljelentkezésben vezet az informatikai képzés a Miskolci Szakképző Centrumban.

Fotó: Shutterstock

Töretlenül növekszik az érdeklődés az informatikai képzés iránt a technikumokban. Az idei felvételi időszakban háromszoros túljelentkezést tapasztaltak a Miskolci Szakképző Centrumban, ami megerősíti a fiataloknak azt a várakozását, hogy az informatikához kapcsolódó tudás jó pénzkereseti lehetőséget és szinte garantált az elhelyezkedést kínál.

Növekvő keretszámok

A Miskolci Szakképzési Centrum képzési palettáján – a különösen nagy népszerűségnek örvendő gépészet-, valamint a turizmus-vendéglátás mellett – az informatika és távközlés ágazat szakmái iránt is egyre nagyobb mértékben növekszik a jelentkezők érdeklődése. Az idei felvételi időszakban, a szeptembertől induló tanévre háromszor annyian jelentkeztek a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatika Technikumba, mint amennyit fel tudnak venni, annak ellenére, hogy évről évre bővülnek a keretszámok – tudtuk meg Molnár Pétertől, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatójától. Tapasztalatairól szólva elmondta: a szakma népszerűsége részben annak köszönhető, hogy informatikusnak tanulni trendi, de ami ennél is fontosabb, a képzés végeztével vonzó, és jó pénzkereseti lehetőséggel szinte garantált az elhelyezkedés. Minden bizonnyal ennek tudható be, hogy míg a 2016/2017-es tanévben 102 helyre 360-an, majd az elmúlt évben 130 helyre 364-en, addig a 2021/2022-es tanévre felvehető 160 helyre már 511-en jelentkeztek.

Alapozás után választás

A korábbi években egy felvételiző diák több – az informatika ágazathoz tartozó, eltérő szakmai kimenetet biztosító – önállóan meghirdetett tanulmányi területre adhatta be jelentkezését. Az idei tanévtől négy, az ágazathoz kapcsolódó alapszakmát tartalmaz az országos szakmajegyzék.

Az informatika és távközlés ágazatot választók az első két évben egységes ágazati alap­oktatásban vesznek részt, ezt követően történik csak a konkrét szakma kiválasztása. Az új informatikai képzésekben – például a szoftverfejlesztő és -tesztelő képzésben – viszont már olyan programozói tudást lehet szerezni, amit elvárnak az informatikai cégek. A Kandó mellett a Bláthyban is kínálnak az elektronika és elektrotechnika ágazaton belül ilyen jellegű szakmai képzést: itt ipari informatikai technikusnak lehet tanulni, amely szakmában a robotika a legfontosabb terület.

A Szakképzés 4.0 stratégia kiemelt célként fogalmazta meg a képzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését, melynek érdekében a Miskolci Szakképzési Centrum is jelentős lépéseket tett. Már láthatóak ennek az erőfeszítésnek az eredményei: az informatikusokat képző Kandó esetében például a végzettség nélküli iskolaelhagyás 2,02 százalék, ami az országos átlag 12 százalékához, és az uniós átlag célként rögzített 11 százalékához képest nagyon kedvező képet mutat – értékelte Molnár Péter.

Előny a továbbtanulásnál

A Kandóba jelentkezőknek az idei felvételi eljárás során már lehetőségük volt okleveles technikusképzésre is jelentkezni. Ennek előnye, hogy az ebben részt vevő diákok a tanulmányaik végeztével nemcsak érettségi vizsgát és technikusi bizonyítványt szereznek, hanem azonos ágazaton belüli tanulmányok esetén kiszámítható módon juthatnak be a felsőoktatásba. Máshol végzett kortársaikkal szemben pedig előnyt szereznek például azzal, hogy a technikumban megszerzett tudásukat kreditpontokra válthatják, ami részben megkönnyíti számukra az egyetemi tanulmányaikat.

Az idei felsőoktatási Educatio kiállításon tartott előadásában Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki, hogy az infokommunikációs iparág szerepe és súlya Magyarországon is folyamatosan növekszik, és a hazai GDP közel negyedét közvetve a digitális gazdaság állítja elő. A rekordgyorsasággal bővülő szektor munkaerő-kereslete szinte kielégíthetetlen, ezért elengedhetetlen, hogy a majdnem minden iparágat kiszolgáló szakmát hivatásukként választók száma folyamatosan növekedjen.

A tavalyi felsőoktatási felvételi eljárásban a gazdaságtudományok után az informatika volt a második legnépszerűbb képzési terület, a legtöbb jelentkezőt 2020-ban a mérnökinformatikus szakokra vették fel. A friss adatok szerint a 2017–2018-ban diplomázott informatikusok több mint 92 százaléka dolgozik vagy tanul. Kevesebb mint egy százalékuk álláskereső, átlagos elhelyezkedési idejük pedig alig több, mint egy hónap. Az IT-szektorban foglalkoztatottak több mint 94 százaléka diplomás munkakörben, idehaza dolgozik, bruttó jövedelmük átlaga 487 775 forint.

(A borítóképen: Növekszik az érdeklődés az informatikai képzés iránt (illusztráció))

Miskolci mintaprojekt

A „21. századi szakképző iskolák” programját 2018-ban hirdette meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az intézmények infrastrukturális és technológiai fejlesztését célzó terv megvalósításához a Miskolci Szakképzési Centrum komplex fejlesztési tervvel csatlakozott, aminek köszönhetően 6,5 milliárd forint kormányzati támogatással valósulhat meg négy szakképző intézmény komplex infrastrukturális fejlesztése. Az Andrássy-, a Szemere- és a Szentpáli-iskolák mellett a program zászlóshajója a Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum, amelynek alapkövét 2019 szeptemberében tették le. A beruházás jelenleg az engedélyezés szakaszában tart, az építkezés az elképzelések szerint 2021 őszén indulhat meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában