Közérdekű információk

2021.03.05. 18:37

Ezek az üzletek és szolgáltatások maradhatnak nyitva hétfőtől!

A március 8-ai, koronavírus-járvány miatti szigorítások kapcsán azt már péntek reggel is lehetett tudni, hogy élethez szükséges szolgáltatások – így például az élelmiszerboltok és a tavaszi kerti munkához szükséges eszközöket áruló boltok nyitva lesznek.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Minden másnak, így az éttermeknek, kaszinóknak, szállodáknak, műszaki- és szórakoztatócikkeket árusító boltoknak is be kell zárniuk. A virágboltok a nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn még nyitva lehetnek.

Péntek délután megjelent a Magyar Közlönyben a Kormányrendelet, amely már részletesen kifejtette, mely üzletek maradhatnak nyitva március 8-a után is.

Ide sorolták a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletet, a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletet, továbbá a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletet (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletet), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet. Nyitva maradhatnak az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a mezőgazdasági üzlet – ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat –, a kertészeti árudák. A faiskolák, a piacok, a helyi termelői piacok, a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek, az állatgyógyszertár, az üzemanyagtöltő állomás, a nemzeti dohányboltok és az újságos.

A vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett. A vendéglátó üzlet ezen rendelet alkalmazásában nem minősül üzletnek.

Szolgáltatók

A szolgáltatások kapcsán is tiszta képet teremtett a Kormányrendelet. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve a pénzügyi szolgáltatások, a közlekedési és a szállítási szolgáltatás, a magán egészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüveg készítést, a szociális szolgáltatás, a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás. A totózó és lottózó, a járműszerviz, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz, a háztartásigép-szerviz, az épületgépészeti szolgáltatás, az informatikai, a kommunikációs eszköz-javítási szolgáltatás, a temetkezési szolgáltatás, az állategészségügyi szolgáltatás, az állat-, növény egészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratórium, az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás, a közétkeztetési szolgáltatás, az állattenyésztési szolgáltatás, az ügyvédi, a biztonsági szolgáltatás, az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás, a jármű kölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás és a mosási és tisztítási szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín.

(A borítóképen: A virágboltok a nőnapra való tekintettel március 8-án, hétfőn még nyitva lehetnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában