Pedagóguspálya

2021.03.07. 07:00

Eredményes negyven év az oktatásban

Ilona fontosnak tartja, hogy megismertesse diákjaival a történelmi múltat, a fennmaradt környezeti értékeket.

Apagyi Beáta

Fotó: ÉM

Bukodiné Sólyom Ilona rajz, vizuális és környezetkultúra, média szakos gimnáziumi tanár 20 éve tanít a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban, de már előtte is sok évet töltött oktatással, neveléssel.

– 40 éve tanítok – pontosított Ilona.

Információink szerint sok tanuló szerepelt eredményesen azokon a megmérettetéseken, melyekre a tanárnő segítségével készültek fel.

– Általános iskolában és itt a gimnáziumban is mindig figyelem az aktuális lehetőségeket. Diákjaim számtalanszor teljesítettek kiemelkedően. Képzőművészeti pályázatokon, honismereti kutatómunkában és annak dokumentálásában is remek munkát végeztünk. Büszkén vettük át sokszor az országos díjakat – mesélte.

Figyelem a környezeti értékeken

Fontosnak tartja, hogy a diákok megismerkedjenek a megyében található, történelmi múlttal rendelkező épületekkel.

– Tantárgyaimból kifolyólag is kapcsolatban állok a múlttal. Széchenyi István szavaival nagyon egyetértek, aki így fogalmaz: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!” Azt szoktam mondani, ne csak nézz, láss! Igyekszem felhívni a figyelmet a környezetünk értékeire. Elgondolkodtatni a diákokat, vajon mit akartak elődeink kifejezni egy-egy emlékművel, hogyan élhettek abban a korban az emberek, mikor az adott épületet építették, vajon mit láthattak azok a falak. Ezek nagyon izgalmas dolgok. Így megtanulják tisztelni a múlt örökségét, az emberek alkotómunkáját. Aki a múltat tiszteli, a jelent is másképp látja, óvja, vigyáz rá, magáénak érzi, megbecsüli. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium sok projekttel büszkélkedhet. Többek között a faluprojekttel, amikor környékbeli kisebb településekkel ismerkedünk, és ott alkotunk. A helytörténeti projekt keretein belül a helybeli templomok épületeit figyeljük meg, majd kézművestechnikákat próbálunk ki a kézművesházban. Több diákkal vettem részt múzeumokkal együttműködve múzeumpedagógiai projektekben, amikben a tanultakat is hasznosíthattuk. Régebben tehetséggondozó műhelyekkel is hasonló, helytörténeti kutatásokhoz kapcsoltuk az alkotást – sorolta Ilona.

– Nagyon jó lehetőséget kínált, mikor a Herman Ottó Múzeum Istvánffy Gyula pályázatára rátaláltam, 2007-ben a Város- és Faluvédők pályázatát is megismertem, ahol a kutatómunkánknak is nagy tétje volt. A diákok remek munkákat adtak ki a kezeikből, közben azt is megértették, hogy ez nagyon hasznos, nem pedig öncélú – tette hozzá.

Megtanulják tisztelni a múlt örökségét, az emberek alkotómunkáját – Bukodiné Sólyom Ilona

Sikerek, elismerések

Ilona egyéb sikerei sem elhanyagolhatók, ugyanis 2013-ban Ráday Mihálytól vehette át a Podmaniczky-díjat, a Város- és Faluvédők Országos Találkozója és Konferenciája színhelyén, Nyíregyházán.

– Hatalmas megtiszteltetésnek érzem. Inkább építészek, szponzorok kapják ezt a kitüntetést. Nagyon büszke vagyok, hogy pedagógusként is megkaphattam az örökségvédelmi munkám megbecsüléseként. Ugyanilyen büszke vagyok a 2018-ban a Honismereti Szövetség által adományozott emléklapra is. Felejthetetlen élmény volt, mikor a Hazánk múltja és jelene című pályázat eredményhirdetésén 2011-ben, a Parlamentben vehettem át az elismerést, amit az országban csak 10 pedagógus érdemelt ki. A Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet rendezésében a Magyar Szakrális Örökség őrzésében is két éven keresztül országos második helyezést értek el csapataink, ami nagyon összetett, kreatív munkát igényelt – emelte ki a csapatmunkát az egyéni sikereken felül.

Tenni a jobb világért

Arra a kérdésre, hogy manapság mi okozza a legnagyobb kihívást az oktatásban, így válaszolt: – A digitális forma nehéz diáknak, pedagógusnak egyaránt. Akármilyen sokat dolgozunk, nem ugyanaz, mint a jelenlétben történő. Mindenkinek hiányzik az együttlét, az, hogy félszavakból is megértsük egymást. Hiányzik a lélek, a hangulat, a vidámság, a közösségek formálóereje. Hiányzik a közvetlen magyarázat. A mai gyerekeket egészen más hatások érik, mint annak idején őseinket, szüleinket, minket, gyerekeinket. Hiszen nagyon gyorsan változik a világ. Több a stressz, az internet világa, a játék, a virtuális világ, veszélyt jelent, ha nem vigyázunk. Az együtt töltött idő, a nyugalom, a harmónia kevés. De a szeretet, a bizalom, a tisztelet ugyanolyan sokat számít a mai gyereknek is, mint minden más korosztálynál. A fontos, hogy azt is érezzék, hogy nekik is tenniük kell a jobb világért. Az élet nem kívánságműsor. Nem csak jog van, de kötelesség is – mondta végezetül Ilona.

(A borítóképen: Bukodiné Sólyom Ilona)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában