Segítik őket

2021.03.04. 13:30

Elvennék tőlük a gyerekeket

Vakolnak, festenek és adományokat gyűjtenek, hogy együtt maradhassanak a családok.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagy a baj Szendrőben. Nyolc családot is az a veszély fenyeget, hogy a rossz lakhatási körülmények miatt kiemelik a gyermekeket a környezetükből. Ádám Jenő, a város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke posztolt erről a közösségi oldalon. Az Észak-Magyarországnak elmondta, minden segítséget próbálnak megadni a veszélybe került családoknak, hogy együtt maradhassanak. Jelezte: a probléma egyik oka, hogy a városban sok embernek szűnt meg a munkaviszonya a közelmúltban, akik korábban közmunkásként dolgoztak. A gyermekes családok havi 80 ezer forintot kaptak, a többiek 50 ezret, de az is nagy segítség volt, mert legalább a rezsit ki tudták belőle gazdálkodni, és élelmiszerre is maradt. Most azonban a legtöbben csak a családi pótlékból élnek. A legsúlyosabb probléma, hogy munkalehetőség nincs a közelben. De ha lenne, akkor is kevesen tudnának elhelyezkedni, mert az emberek többségének nincs szakképesítése, van, aki az általános iskolát sem fejezte be. A miskolci, nagyobb cégeknél lenne munka, de oda sem vesznek fel mindenkit, csak aki megfelel az ottani elvárásoknak, sorolta Ádám Jenő.

A bajba került családoknak nincs rendes bútoruk, kályhájuk, tüzelőjük, háztartási gépeik. A lakásuk rendkívül rossz állapotban van. Az egyik családnak leégett a bérlakása, és most csak egy olyanba tudtak átköltözni, amelyikben még áram sincs. Egy másik családban az édesanya egyedül neveli a 7 gyermekét, egy harmadik család pedig azért került kilátástalan helyzetbe, mert az apa cukorbeteg, a látását szinte teljesen elvesztette, és nincs, aki vigyázzon rá. Szóval nagyon sok a probléma.

Együtt sikerülhet

Mint mondta, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat tagjai összefogtak a családokért. Szerencsére már sok helyről érkezett adomány. Az Országos Roma Önkormányzat 50 ezer forinttal, festékkel, glettelőanyaggal és különböző építőanyagokkal segítette a munkákat. Lakatos Attila megyei cigányvajda bútorokat és élelmiszereket vitt a rászorulóknak. Az Abigél-iskola igazgatója ruhaadományokat ígért. Pest környékén is gyűjtöttek a családoknak, de a szállításhoz segítségre lenne szükség, hogy a bútorok megérkezhessenek Szendrőbe.

– Nemrég egy kazincbarcikai család ajánlotta fel egy lakás teljes bútorzatát, azért én mentem el, de máshonnan is érkeztek bútorok, evőeszközök, tartós élelmiszerek, és tüzelőt is felajánlottak. Papp Róbert tanár úr két tévét adott a szegény családoknak. Mindent nagyon köszönünk! A nemzetiségi önkormányzat tagjai elsőként a 7 gyermekes család lakását tették rendbe. Vakoltunk, festettünk, megyünk nemsokára a linóleumért. Nekik most már lesz bútoruk is, de további bútoradományokra is szükség van. Az egyik családban egy matracon alszik az 5 gyerek. Sajnos volt már rá példa Szendrőben, hogy a gyámhivatal kiemelte a gyerekeket a családból. Ezt szeretnénk mindenképpen megakadályozni, de mi csak olyan szülőknek segítünk, akik önhibájukon kívül kerültek súlyos helyzetbe – hangsúlyozta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában