A Dal 2021

2021.03.12. 11:30

Első, saját dalával a döntőben BariLaci

BariLaci, tehetséges, miskolci énekesre is szavazhatunk szombaton „A Dal 2021”-ben.

Hegyi Erika

Fotó: Gráf Péter

Ismét büszke lehet Miskolc egy fiatal művészére. BariLaci ugyanis ott van „A Dal 2021” döntőjében. Mint lapunknak fogalmazott, a Féltelek című dala teljesen ő maga, hiszen a szöveget és a saját lelkivilágát tükröző dallamot is ő szerezte, valamint a hangszerelést is maga készítette. Lírai, nagy ívű dalával teljesen elbűvölte a zsűrit. A dalverseny negyedik válogatóját megnyerte, az elődöntőben pedig az addigi legmagasabb pontszámmal jutott tovább. Március 13-án újra szurkolhatunk neki.

A lelke mélyéből

– Nagy öröm és különös érzés számomra, hogy ott vagyok a döntőben, hiszen az első, saját dalomat adtam elő – mondta lapunknak BariLaci. – Eddig mások dalait dolgoztam fel, hangszereltem át, hogy tükröz­zék a saját, zenei világomat. A Féltelek száz százalékig én vagyok, a lelkem legmélyéből született, és hogy nagy közönség előtt debütálhatott ekkora sikerrel, eszméletlen nagy boldogsággal tölt el. Most tapasztaltam meg először, hogy egy dalszerző és egyben előadó számára az az egyik legfelemelőbb érzés a világon, ha át tudja adni azokat az érzéseket a közönségnek, melyeket ő érzett a dal születésekor. Nagyon örülök a zsűri véleményének, elismerő szavainak is, és igyekszünk ugyanilyen alázattal és odaadással folytatni a műsort, mint eddig – tette hozzá a tehetséges zenész.

Elárulta azt is, hogyan született érzelmes, nagy sikert aratott szerzeménye. Szeretett volna már egy saját dalt, és két hétig ült a zongorája mellett, de valahogy nem sikerült rátalálni az igazira.

– Egyik próbálkozásomról sem éreztem, hogy az teljesen az enyém lenne. Azonban egyik éjjel megálmodtam ezt a dalt. Reggel felkeltem, és komolyabb szövegírói munka nélkül elmeséltem az álmomat a dalszövegben. A féltés rendkívül különleges és komplex érzés, hiszen nem egy kapcsolat boldogsága, nem is a szakítás fájdalma, hanem egy köztes érzelem. Már nincs ott a hétköznapokban a szeretett személy, de az a bizonyos féltés, akár egy árnyék, ott marad az emberben. Erre a szövegre próbáltam meg olyan melódiát, hangszerelést, harmóniákat illeszteni, amelyek tükrözni tudják a féltés érzését, azt a melankolikus hangulatot, amit aztán a közönség is hallhatott. Szokták mondani, hogy az ihletet el kell fogadni, mert ha nem így tesz az ember, akkor az ihlet új gazdát keres. Úgy gondolom, hogy ezt meg tudtam fogadni – fogalmazott BariLaci.

A Bartókba járt

Hozzátette, tulajdonképpen neki az egész élete a zenéről szól. Zenész családba született, gyerekkora óta zeneiskolába járt, zongorázni tanult, a muzsika mindig behálózta az életét. Tizenkét éves volt, amikor meglátta „Az ének iskolája” verseny hirdetését a tévében. A szüleivel megbeszélték, hogy jelentkezik, és tehetségét már ekkor felfedezték. Akkor Bari Lacika néven ismerte meg az egész ország. Később szerepelt a Sztárban Sztár +1 kicsi, televíziós szórakoztató műsorban, de a műsort követően a felvételire szeretett volna készülni, így a médiát háttérbe helyezte. A miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban tanult klasszikus zongorát és dzsesszzongorát, dobolt is, de tulajdonképpen minden érdekelte, ami a zenével kapcsolatos. „A Dal 2021”-be beküldött zenei anyag szinte minden szólamát Laci játszotta fel. A vonós hangszerek megszólaltatásában Szirtes Edina Mókus elismert hegedűművész, zeneszerző működött közre.

A színpadon

– Zenefüggő vagyok, minden hangszert nagyon szeretek, és a hangszereléshez is épp az adott segítséget, hogy tudom, melyik hangszernek mi a feladata. A Bartókban dzsesszzenekarokat alapítottam, első magyar győztesek voltunk a Marosvásárhelyi Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztiválon, ott szóló ének kategóriában lettem első. Játszottunk a MÜPA Jazz Showcase tehetségbörzéjén, ami az ország legnagyobb dzsesszrendezvénye. Minden évben felléptünk a Budapest Jazz Clubban, úgyhogy eddig is csodálatos eredményeket értünk el a barátaimmal. Most pedig popzenével foglalkozom. Hatalmas siker, hogy az első, saját szerzeményem így debütált. Ezt nehéz lesz túlszárnyalni a következő dalokkal – jegyezte meg a zenész, aki 2019-ben végzett a Bartókban. Gondolt a továbbtanulásra is, de most elsősorban a zenéléssel és a karrierépítéssel szeretne foglalkozni, mert a színpadon érzi magát a legjobban. Ha pedig majd az egyetem mellett döntene, nagy álma, hogy a bostoni Berklee-n tanulhasson.

Lacit a dalverseny elődöntőjében kiváló zenésztársai kísérték, akik szintén a Bartók Szakgimnáziumba jártak: Szombati Máté dobos, Szentpétery Mózes basszusgitáros és Horváth József zongorista. A szívhez szóló hegedűjátékot pedig Salasovics Norbert és Lajhó József keltette életre a színpadon.

BariLacit március 13-án láthatják a Duna Televízió nézői a 19.35-kor kezdődő A Dal 2021 című műsor döntőjében. A szakmai zsűritől legmagasabb pontszámot kapó négy produkcióra szavazhatnak a nézők, amelyikre a legtöbb SMS-szavazat érkezik, az lesz 2021-ben az év magyar slágere.

(A borítóképen: BariLaci szerint a Féltelek száz százalékig olyan, mint ő maga)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában