robbanószerkezet

2021.03.05. 07:00

Ellenőrzik, van-e bomba Miskolcon

Robbanószerkezetet találtak a múlt héten az Y-híd építkezésénél. A kivitelezők számítanak ilyen esetekre.

Hajdu Mariann

20210224 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Száz kilós szovjet bombát találtak az Y-híd építése során Miskolcon.

Fotó: Vajda János

Speciális műszerekkel rendelkező szakcégekkel előzetes kutatást, úgynevezett lőszermentesítést végeztet a kivitelező a munkálatok megkezdése előtt, válaszolt kérdésünkre a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) annak kapcsán, hogy február 23-án II. világháborús, 100 kilós légibombát találtak Miskolcon az Y-híd építésénél; a bombát a Magyar Honvédség tűzszerészei szakszerűen hatástalanították. Mivel a környéken – a Tiszai pályaudvar közelében halad majd az épített út – a II. világháború idején komoly harcok folytak, ezért merült fel bennünk a kérdés, hogy felkészülnek-e hasonló esetekre, és ha igen, hogyan. A kérdés nemcsak az adott helyzetre, hanem általában az építkezésekre-bontásokra vonatkozott.

Nem mindig pontos a mérés

„A mérések nagyobb mélységekben vagy zavart környezetben nem minden esetben pontosak, sőt akár el sem végezhetők”, írta a NIF Zrt. kommunikációs osztálya. Így a földművek bontásakor, munkagödrök kiemelésénél számolni kell világháborús robbanószerek előbukkanásával. A hasonló esetek előfordulásának esélye a háborúban is fontos stratégiai létesítmények környezetében a legnagyobb, ilyen például a vasút, a vasúti pályaudvar, hangsúlyozták.

„Természetesen a kivitelező előzetesen felhívja a dolgozók figyelmét az ilyen jellegű veszélyforrásokra. A gépkezelők fokozottan figyelik a megmozgatott talajból előkerülő tárgyakat, gyanú esetén azonnal leállnak a munkavégzéssel.” A munkavezető ilyen esetekben intézkedik arról, hogy a munkaterületet mindenki elhagyja, tudtuk meg. A gyanús tárgyat nem mozgatják.

A munkavezető telefonon, a 112-es központi segélyhívó számon bejelenti, hogy robbanószernek tűnő tárgyat találtak. Így minden érintett szerv tudomást szerez a problémáról, ide értve a katasztrófavédelmet, a rendőrséget, a mentőket és a tűzszerészeket is. A kivitelező szerepe ezzel lezárul, innentől a szakemberek veszik át az ügyet, szükség esetén gondoskodnak a robbanószer eltávolításáról, biztonságos helyi hatástalanításáról, tudtuk meg a NIF Zrt.-től.

Így volt ez február 23-án is, a munkálatokat azonnal felfüggesztették. Kiderült, egy szovjet gyártmányú, FAB 100-as romboló, eredeti, II. világháborús légibombáról volt szó. A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének munkatársai érkeztek a helyszínre, és próbálták hatástalanítani a százkilós, egyébként élesített bomba gyújtószerkezetét. Azért a helyszínen, mert a bomba nem volt biztonságosan szállítható. Meg kellett keresni a meglehetősen kicsi gyújtószerkezetet, miután sikerült, utána mehettek vissza a korábban kiürített házaikba a környéken lakók. Később azt is megtudtuk, hogy a légibombát a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították későbbi megsemmisítésre.

Az Y-híd projekt sokévi előkészítő munka után indult meg a NIF Zrt. beruházásában, három ütemben épül meg. A híd egyik ága Martinkertváros, a másik a Tiszai pályaudvar felé halad majd. Jelenleg a Vörösmarty utca érintett szakaszán házakat bontanak.

(A borítóképen: Százkilós volt a talált bomba)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/aknat-talaltak-az-y-hid-epitesenel-5231194/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában