Egy éve van járvány

2021.03.11. 19:45

Nyári nyitás, sok szigorítás

A pandémia egy éve alatt újabb és újabb korlátozó intézkedéseket kellett meghoznia a kormánynak.

Hegyi Erika

Oltópont Covid vakcína Pfizer Biontech Péterfy kórház Fiumei úti telephelyén oltják a háziorvosnál jelentkező 80 évnél idősebb pácienseket Koronavírus 2021 02 04 Fotó: Kállai Márton

Fotó: MW

Két iráni diáknál mutatták ki először Magyarországon a koronavírus-fertőzést tavaly március 4-én, és egy héttel később már rendkívüli jogrendet vezetett be a kormány. Március 16-ától tantermen kívüli, digitális tanrendre tértek át az iskolák, március 17-étől pedig komoly szigorítások léptek életbe. Csoportosulásokat korlátozó intézkedéseket vezettek be a vendéglátóhelyekre, üzletekre, tilos volt a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. A kormány arra kérte a 70. életévüket betöltött időseket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalták, az önkormányzat gondoskodott az ellátásukról. A nem létfontosságú termékeket árusító boltoknak délután 3 órakor be kellett zárniuk. Az egyetemek március 23-ától távoktatásra tértek át.

Az emberek mindent felvásároltak az üzletekben, a kormány március 28-ától kijárási korlátozást is bevezetett, csak dolgozni és bevásárolni lehetett elmenni otthonról. A boltokban bevezették az idősek vásárlási sávját. Az érettségi vizsgák szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlottak. Néhány kivételtől eltekintve csak írásbeli érettségit tartottak, de azokon sem volt kötelező a részvétel, akinek nem kellett az egyetemi felvételihez, az elhalaszthatta őszre. Ekkor napi 50 alatt volt az új fertőzöttek száma, és alig volt halálos áldozat. A más országokhoz képest kedvező tendencia egészen nyárig kitartott, így a veszélyhelyzetet 2020. június 18-án a kormány megszüntette. Addig 568-an haltak meg koronavírusban, és 4079-en fertőzöttek meg.

Nyaralás után

A nyaralások után viszont szeptemberben megugrottak a számok. Október végére több mint 75 ezer fertőzöttet tartottak nyilván, és 1750-en haltak meg. 2020. november 11-étől az addigi legszigorúbb korlátozások léptek életbe hazánkban. Este 8 óra és hajnal 5 óra között kijárási tilalmat rendeltek el. Az üzletek este 7-ig lehetnek nyitva, a szállodák azóta is zárva tartanak, az éttermek csak elvitelre főzhetnek A mozik, színházak, edzőtermek sem fogadhatnak nézőket, vendégeket.

December 26-án Magyarországon is elkezdődött a védőoltások beadása. Azóta a három uniós védőoltás mellett már kínai és orosz vakcinákat is engedélyeztek a magyar hatóságok.

A járványügyi adatok romlása miatt újabb szigorításokra volt szükség idén március 8-ától. Ismét csak a mindennapi élethez szükséges termékeket árusító boltok lehetnek nyitva, az iskolák, óvodák digitális oktatásra álltak át, a középiskolákban és a felsőoktatásban maradt a digitális oktatás, a maszk használata újra kötelező lett a szabadtéren is. Ahol lehet, otthoni munkavégzésre kellett átállni.

(A borítóképen: Covid elleni vakcinák)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában