COVID-19

2021.03.29. 11:30

Csúcsra járatják a megyei központi kórház oltópontját

A hét minden napján oltanak a megyei kórház oltóközpontjában, ezen a héten napi 2-3 ezer embert várnak.

Hegyi Erika

Fotó: VJ

Az elmúlt hétvégén is folyamatosan oltották az embereket a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltóközpontjában. Kozma Ádám, az intézmény főgyógyszerésze vasárnap az M1 riporterének elmondta, vasárnap a háziorvosok által beutalt, 60 év feletti embereket várták. Az oltásokat a Pfizer–BioNTech-vakcinával végezték. Vasárnap közel ezer embernek tudták beadni az orvosok a koronavírus elleni védőoltást.

Jelezte: a megyei kórház oltóközpontja a hét minden napján működik. Ezen a héten a Pfizer-vakcina kiegészül a Szputnyik V, orosz oltóanyaggal, aminek köszönhetően a napi beoltottak száma 2-3 ezerre növekedhet.

Akcióban a mobil oltócsapat

A főgyógyszerész elmondta azt is, hogy ezenkívül a kórház mobil oltócsoportja is újra akcióba lép. A bentlakásos, szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak a korábban elmaradt, első körös oltásait végzik majd a következő napokban.

– Belendült az oltás, az emberek oltakozási kedve is egyre nagyobb – fogalmazott Kozma Ádám. – Az oltóanyagok folyamatosan rendelkezésünkre állnak, eddig közel 49 ezer embert oltottunk be a megyei oltóközpontban, és ezen a héten biztosan meghaladjuk az 50 ezer főt. Ebben a számban az első és a második körös oltások is benne vannak. Valamennyi, Magyarországon alkalmazott vakcinával oltottunk már, és mindegyikkel kapcsolatban jó a tapasztalatunk. Komolyabb oltási reakciók nem alakultak ki a beoltottaknál. Mindenkit arra bátorítunk, hogy regisztráljon, és amikor sorra kerül, jöjjön el az oltóközpontba – fogalmazott a főgyógyszerész.

Hangsúlyozta: bár oltás előtt orvosi konzultáción vesznek részt az emberek, de nagyon fontos, hogy felkészülten érkezzenek. Rendelkezzenek pontos információkkal a krónikus betegségükkel és a gyógyszeres terápiájukkal kapcsolatban. Azok pedig, akik koronavírus-szerű tüneteket mutatnak, keressék a háziorvosukat, hogy tisztázzák, milyen tünetegyüttesről van szó, és hogy megjelenhetnek-e az oltóközpontban. Ez azért fontos, hogy az esetlegesen fertőzött emberek ne veszélyeztessék mások egészségét, tette hozzá Kozma Ádám.

(A borítóképen: Mindegyik vakcinával kapcsolatban jó a tapasztalatuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában