ments életet!

2021.03.25. 18:00

Civil szervezet buzdít vírushelyzetben véradásra

Három beteg életét is megmenthetjük az egy alkalommal lecsapolt mennyiséggel.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Mivel a koronavírus-járvány idején kiemelten fontos a vérkészítmények biztosítása, ezért negyedik alkalommal, közös összefogásnak köszönhetően, civil véradást szervezett egy országos programsorozat keretei között az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (ERKE – Civil Központ) és a Miskolci Területi Vérellátó Központ március 24–25-én. A helyszínt a Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesület bocsátotta az esemény szervezőinek rendelkezésére, az Európa tér melletti Széchenyi u. 12. szám alatt.

 

Kiesnek a rendszeres véradók

Palik Zoltán, az ERKE szakmai vezetője elmondta, hogy a megbetegedések miatt a visszatérő véradók kieshetnek a rendszerből hosszabb-rövidebb időre, így szükséges az új, potenciális donorok megszólítása. – Fontos szem előtt tartani, hogy egy véradás során leadott mennyiséggel három beteg élete is megmenthető, továbbá a donor is visszajelzést kaphat a saját egészségügyi állapotáról, ami rendkívül fontos ebben a vészterhes időszakban – emelte ki a szakmai vezető.

Palik Zoltán

– A legideálisabb az lenne, ha körülbelül ötvenen jelennének meg a két nap folyamán. Bár őszintén reméljük, hogy ennél akár magasabb is lehet a véradók száma. Igyekeztünk délelőtti és délutáni időpontokat is biztosítani, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt a kötelező elfoglaltságok mellett – tette hozzá. – Az esetleges koronavírussal fertőzötteket is próbálják előre kiszűrni. Minden megjelentnek erre irányuló kérdéseket tesznek fel. Az elmúlt egy év során szerencsére nem hallottunk olyan esetről, hogy valaki a véradás közben fertőződött volna meg, ennek ellenére ennek még a lehetőségét is próbáljuk kizárni. Külterületen, a szabadban történik a regisztráció, a tea, egyéb frissítő fogyasztása, az ajándékozás. A vizsgálatok, maga a véradás pedig a járványügyi szabályoknak, higiéniai feltételeknek megfelelően folynak – hangsúlyozta Lichtenstein Raymond, a Kapuzörgetők projekt szakmai vezetője.

Lichtenstein Raymond

– Donor lehet minden 18 és 65 év közötti, a vizsgálat során egészségesnek nyilvánított jelentkező. A helyszín biztosítása mellett, melyet a Bűnmegelőzési Centrum Polgárőr Egyesületének köszönhetünk, egyéb támogatói is vannak az eseménynek. Többek között péksütemények, müzliszeletek, vitaminok, frissítők biztosítására érkeztek szponzori jelentkezések – sorolta a felajánlásokat Lich­tenstein Raymond.

Életmentés

Ottjártunkkor négy fiatal hölgy, Fanni, Marina, Mónika és Zsuzsa aktív „véradományozók” mondták el, hogy kolléganőktől, munkatársaktól értesültek a mostani lehetőségről.

„Rendszeresen adunk vért, civil összefogások keretein belül is, csakúgy mint most, amit nyilván a segítségnyújtás miatt tartunk fontosnak. Biztatunk mindenkit arra, hogy aki alkalmas rá, mindenképpen adjon vért, ne habozzon, hiszen három ember életének megmentéséhez járulhat hozzá” – világítottak rá az összefogás fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában