Sokkoló felvételek

2021.03.01. 13:00

Brutális farkastámadások a megyénkben

Sokkoló felvételek Zemplénből.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Újabb farkasfelvételek tartják izgalomban a zempléni Hegyköz legeltető állattartóit, és az ott élőket. Az interneten, közösségi oldalakon terjedő kisfilmeken például az látszik, amint a farkas éppen egy szarvas torkának esik, egy másikon két ragadozó egy friss zsákmányként megszerzett vadmalaccal a szájában vágtat a havas erdőben egy harmadik társuk kíséretében. A legerősebb képsorok a harmadikon láthatók. Igaz az nem közvetlenül Zemplénből, hanem a határ túloldaláról, a kelet-szlovákiai területekről származik, de a megosztók szerint nem messze a magyar határtól. Ezen egy portára bekeveredett farkas a láncon tartott kutyával végez, majd a béklyót elszakítva magával is viszi a házőrzőt. Horváth Jenő, Füzér polgármestere – mint már korábbi, hasonló témájú cikkünkben is említettük – több módon is érintett a farkasok újra megjelenése miatt kialakult helyzetben. Gazdálkodóként, vadászati szereplőként, valamint polgármesterként az idegenforgalom terén is érzi az új körülmények okozta problémákat. Mint lapunknak elmondta: azzal mindenki tisztában van, hogy a farkasok őshonosak a vidéken, de több évtizedre eltűntek és erre az állapotra alapozva rendelkezett be a helyi gazdaság. Több család egzisztenciáját biztosítja az erdőszéli réteken folytatott legeltető állattenyésztés. A szarvasmarha állományt ért farkastámadásokkal itt, az Észak-Magyarországban is hosszabb cikkben foglalkoztunk.

Hét gazdálkodó

A polgármester azt közölte: hét gazdálkodóval ültek le a napokban, hogy ajánlást fogalmazzanak meg a jogalkotóknak annak érdekében, hogy a farkasok is nyugodtan éljenek a zempléni erdőkben és emiatt a gazdálkodóknak, a vadászatra jogosult közösségeknek se származzon káruk. A Nagy István agrárminiszternek címzett levélben az érintettek nyilvánvalóvá tették, hogy a farkasok állandósult jelenléte, valamint a haszonállatokat ért támadások immár gazdálkodásuk alapjait veszélyezteti. Megállapították, hogy a jelenlegi szabályozás alkalmatlan a korrekt kárrendezésre, vagyis ha egy ragadozók elragadnak egy haszonállatot, nagyon körülményesen, vagy inkább egyáltalán nem tudnak a kártérítési összeghez hozzájutni. Megemlítik a levélben azt is, hogy a farkas jelenléte miatt az őrzési, védekezési költségeik jelentősen megemelkedtek, ami veszélyezteti a piaci versenyképességüket, ezáltal a hosszú távú fenntarthatóságot azokkal a gazdálkodókkal szemben, akiknek a haszonállatait nem fenyegeti farkastámadás, ezért a hegyközi állattartók ennek ellentételezésére támogatási formák kidolgozására kérik a döntéshozókat. A polgármester hozzáfűzte: térségükben a legeltetési területeken mindenhol van vadászatra jogosult szervezet, amelyek vadgazdálkodást folytatnak, így fegyverrel rendelkező hivatásos vadászok teljesítenek szolgálatot a környéken. Azt szeretnék, ha a vadgazdálkodási ütemtervbe bekerülne a farkas, a hiúz, esetleg a medve védelme, ezzel együtt lehetőséget kapnának ezeknek az állatoknak a monitoringozására is. Amennyiben pedig szükséges, kapjanak jogosultságot a hivatásos vadászin keresztül az érintett legeltető gazdálkodók riasztására, értesítésére, amennyiben állataikra veszélyt jelentő falka jelenik meg a környéken – folytatta Horváth Jenő, aki kapcsolattartóként jelöltek meg a levelet aláíró gazdák. Meglátásuk szerint ennek a munkának az elvégzésére normatív támogatást kapnának a vadászati szervezetek, amit hektáronkénti ötezer forintban határoztak meg. A személyes meghallgatást is kérelmező dokumentumot füzéri, telkibányai, mogyoróskai, hejcei és mikóházi gazdák írták alá.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-legkonnyebb-preda-fele-mozdulnak-a-farkasok-4674838/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/rakaptak-a-borjuhusra-a-zempleni-farkasfalkak-4670890/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában