COVID-19

2021.03.31. 13:00

A kismamáknak is regisztrálniuk kell az oltásra

A kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg a koronavírus elleni első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően, derült ki a napokban.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Miután megszületett a szakmai állásfoglalás, a háziorvosok is megkapták az erre irányuló eljárási rendet. Dienes István háziorvos a témával kapcsolatban az Észak-Magyarországnak elmondta, hogy a kismamáknak a többi állampolgárhoz hasonlóan regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezek után a háziorvos az oltópontra irányíthatja őket, ahol csak mRNS-alapú – Pfizer, Moderna – Covid–19 elleni védőoltást kaphatnak.

– A Pfizer csak oltóponton, a Moderna a háziorvosi rendelőben is beadható, amennyiben rendelkezésünkre áll. Az anyukák között vannak érdeklődők, mérlegelik az oltás lehetőségét. Megfordult nálam olyan kismama is, aki már átesett a megbetegedésen, viszonylag enyhébb tünetekkel, ezért is hezitál, mi legyen, a másokért érzett felelősségvállalás miatt gondolja szükségesnek. A döntés egyéni, sok minden befolyásolhatja. Háziorvosként azt tanácsolom, hogy érdemes az oltóorvossal is konzultálni. A szoptató édesanyákkal kapcsolatban nem tartalmaz információt az eljárási rend- közölte a háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában