Utazás

2021.02.17. 17:30

Zanzibár nyitva, felkészül Európa

Az emberek már nagyon szeretnének utazni, de csak érdeklődnek, foglalni még nem nagyon mernek.

Hegyi Erika

A woman sunbathes on the beach in Croatia's western town of Rijeka, on Adriatic sea on July 10, 2020. - The number of tourists in Croatia has increased, but at the same time the number of people suffering from the novel coronavirus, COVID-19, is growing. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)

Fotó: AFP

„Még mindig 0 százalékkal foglalhat, és ezt elég márciusban megtenni! Ha meggondolná magát, és mégsem a lefoglalt útra szeretne menni, március 10-ig ingyenes átfoglalási lehetőséget biztosítunk bármely másik, általunk szervezett útra” – így szól az egyik megyénkbeli utazási iroda felhívása.

Azt is hozzáteszik, hogy március 10-éig a lefoglalt út árának 20 százalékát, április 15-éig a 20 százalékát kell kifizetni, a teljes összeget pedig csak indulás előtt 30 nappal.

Bizony, a járvány előtti években január és február már a nyári utazások tervezésének és foglalásának az időszaka volt. Most azonban mindenki bizonytalan.

Egzotikus utak

– Az utazási irodák szeretnének már dolgozni, az emberek pedig utazni – mondta lapunknak Bárdos István idegenforgalmi szakember, a miskolci Szerviz Iroda Utazási Központ marketingmenedzsere. – Az irodák elkezdték az előfoglalási kedvezményeiket kínálni 0 forint előleggel, azonban még nem teljesen tiszta a kép a jövőt illetően. Az utazni vágyók is inkább csak érdeklődnek, de kevesen foglalnak. Április, május lehet az az időszak, amikor az átoltottság olyan mértékű lesz, hogy az utazási kedv is megnő. De természetesen az is nagy kérdés, hogy mi lesz a helyzet a környező országokban, ahová nyaralni mennének az emberek. Pillanatnyilag néhány ország érhető el, ahová egy PCR-teszttel el lehet utazni, de ezek exkluzív, egzotikus utak, a Maldív-szigetekre, Zanzibárra, Dominikára. Azonban annyira kiéheztek az emberek a világlátásra, hogy ha nem is tömegesen, de azért elmennek ezekre az utakra. Úgy gondolom, hogy igazából júniusban indulhat be a szokásos módon az idegenforgalom – vélekedett a szakember.

A buszos bizonytalan

Jelezte, probléma lehet az is, hogy a bizonytalan helyzet miatt az utazási irodák nem mertek eddig túl nagy létszámot lekötni a szállodákban, de talán ez az idén nem lesz nagy probléma, hiszen a szállásadók és a légitársaságok sem bővelkednek utasokban, vendégekben, mivel ezek egymásra utalt ágazatok. Azonban ha hirtelen meglódul az utazási kedv, akkor előfordulhat, hogy nem lesz akkora választék, mint amennyire igény lenne.

– Kérdés az is, hogy elindulhatnak-e például az autóbuszos utak. Rendkívül kedveltek voltak például az elmúlt években a buszos görögországi, spanyolországi és olaszországi utazások, azonban olyan országokon is át kell haladni, melyek nem uniós országok. Egyelőre nem tudni, hogy ott milyen szabályok maradnak érvényben a járvány miatt. A repülőgéppel nincs ilyen probléma, hiszen az az egyik országban felszáll, a másikban pedig le. A jelenlegi helyzetre elmondható, hogy az utazási irodák tűkön ülnek, várják az utasokat, de az érdeklődés még nem tömeges – fogalmazott Bárdos István.

Nem élték túl

Hozzátette, bizony sok utazási iroda és utazásszervező „nem élte túl” a járványt. Hazánkban, a korábbi 1000 iroda közül 300 bezárt, és a 400–500 utazásszervező száma is a felére csökkent. Megyénkben az IBUSZ kivételével minden olyan utazási iroda bezárt, amelyik fővárosi központú, csak a helyiek maradtak. Ha ők kitartanak, és beindul az élet, akkor náluk csapódik majd le a forgalom.

A túlélésről szólva a szakember hozzátette: az utazási irodák is igénybe vehették novembertől a munkahelymegtartó támogatást, ami a minimálbér 50 százaléka. Valószínűleg felveszik majd a 10 milliós kamatmentes kölcsönt is, amit a gazdaság újranyitására biztosít az állam, de erről részleteket még senki nem tud.

(A borítóképen:Tavaly nyári horvátországi emlék: egyelőre nem tudni, milyen lehet az idei vakáció a környező országokban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában