adókedvezmény

2021.02.09. 13:00

Vigyázzon, nehogy elveszítse adókedvezményét!

Sok pénzt bukhatnak a nehéz helyzetben lévő vállalkozások, ha nem jelzik idejében igényüket az iparűzési adócsökkentésre az adóhatóságnál.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kis- és középvállalkozói szektor segítésére meghirdetett iparűzésiadó-kedvezmény nem automatikusan jár a vállalkozásoknak, igényléséről február 25-ig nyilatkozniuk kell az adóhatóságnak. A határidő elmulasztásával jelentős összeget veszíthetnek az érintettek – hívta fel hírlevélben a vállalkozók figyelmét a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra hivatkozva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a helyi iparűzési adó mértékét felére – helyesebben 1 százalékra – csökkenti a mikro-, kis- és középvállalkozások számára 2021. év végéig. A jogosultság fennállásának feltételeiről azonban mindenképpen nyilatkozniuk kell az érintetteknek az adóhatóság honlapjáról letölthető nyomtatványon, ennek hiányában ugyanis elesnek a kedvezménytől.

Jó részük jogosult lehet

A kormányrendelet szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások akkor kaphatják meg az iparűzésiadó-kedvezményt, amennyiben árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Borsod-Abaúj-Zemplénben 2020. december 31-én 77 454 vállalkozást tartottak számon a KSH adatai szerint, ebből 59 313 önálló vállalkozás, amelyek jó része jogosult lehet az iparűzési adó egy évre szóló mérséklésére.

Ebbe a körbe tartoznak az egyéni vállalkozások, a mezőgazdasági őstermelők, sőt az alanyi adómentes kisadózó (katás) egyéni vállalkozók is, akik ugyancsak számíthatnak az iparűzésiadó-mérséklésre, amennyiben a bejelentett telephelyük önkormányzatánál jelenleg 1 százalékot meghaladó az adómérték – olvasható a szakportálon. Akkor nem kell nyilatkozni erről az adóhatóság felé, ha a vállalkozás korábban bejelentkezett a 2,5 millió forint adóalap szerinti átalányadózásra, ez esetben ugyanis az adókulcs csökkentését kérelem nélkül, automatikusan figyelembe veszik az önkormányzatok.

Az iparűzésiadó-kedvezményről szóló nyilatkozat – telephelyenként külön-külön – kizárólag elektronikus úton, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető nyomtatványon nyújtható be.

(A borítóképen: Ügyeljünk a dátumra!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában