vendéglátóhelyek

2021.02.04. 17:30

Tartalékaikból élnek a vendéglátósok

A még működő éttermek házhoz szállítással és kreatív ötletekkel igyekeznek túlélni.

Detzky Anna

20210128 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kormányrendelet meghosszabbítása illusztráció.

Fotó: Ádám János

Február 1-re hirdette meg több vendéglátóipari egység az újranyitását, de erre végül nem került sor. A kormány szigorított a járványügyi védekezést megszegő vendéglátóhelyek büntetési tételén, valamint újabb mentőövet dobott a szakmának (részletek a keretes írásunkban). A vendéglátóipari szektorban mindenki a túlélésért küzd, aki tehette, élt a kormány által nyújtott támogatás lehetőségével. Néhány miskolci étterem- és kávézótulajdonossal beszélgettünk, hogyan alakította át szolgáltatásait.

Különleges ételek

– Anyagilag már az utolsó utáni tartalékainkat éljük fel. Mentálisan pedig nagyon-nagyon nehéz nemcsak nekünk tulajdonosoknak, hanem a kollégáknak is – mondta Vargáné Bodnár Henriett, a Végállomás Bistorant tulajdonosa. – Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kollégákat mostanáig meg tudtuk tartani a kormányzati segítséggel. Mindannyiunknak hiányzik a vendéglátás, a vendégek és a kommunikatív, pezsgő munka. Most így hétvégente próbálunk valami izgalmat vinni az életünkbe, mert úgy vettük észre, hogy a vendégek igénylik. Péntektől vasárnapig tematikákat csinálunk. Az előételt, két levest, két másodikat és a desszertet valamilyen különleges konyha hagyományai alapján készítjük. Múlt héten Ázsia volt, ezen a hétvégén a zsidó gasztronómiába kirándulunk egy kicsit. Akik eddig felszolgálók és pultosok voltak, ők házhoz szállítást végeznek saját autóval.

A házhoz szállítás segít át a nehéz időszakon egy városközpontban található éttermet is.

– Természetesen mi is nehezen éljük meg ezt a helyzetet. Bár annyi előnyünk azért van, hogy már korábban elkezdtük a házhoz szállítást, és így viszonylag könnyebb volt erre teljesen átállni – jelentette ki Sami Róbert, aki Bárczi Tamással közösen A Leves étterem tulajdonosa. – Először tavasszal kényszerültünk rá a házhoz szállításra, aztán ősszel. Bár a vendégkörünk nagy része még mindig helyből viszi el az ételt. Korábban nyolcig voltunk nyitva, de most már négykor bezárunk, és átálltunk a menüre. Bagetteket és salátákat jóval kevesebbet rendelnek. A kollégákat csökkentett bérrel, de sikerült megtartani.

Egy helyi kávézó a cukormentes termékek felé szeretne elmozdulni.

– Jelenleg is nyitva tartunk ugyanazzal a kínálattal, de csak elvitelre adunk ki italokat, ételeket. A kollégákat sajnos csak részben tudtuk megtartani, most mindössze két fővel dolgozunk – osztotta meg a részleteket Baranyai Krisztina, aki Baranyai Dáviddal közösen vezeti a Téli Fagyi Kávézót és Bisztrót. – Korábban reggel 7-től este 9-ig voltunk nyitva, most 9-től 17 óráig, hétfőtől szombatig. Már egy éve vagyunk abban a helyzetben, hogy nagyon kevés a vendégünk. Elfogytak a tartalékaink, és a magunk bevételeiből kell a kávézóba visszapótolni ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani. Hosszabb távon együttműködést tervezünk egy budapesti konyhafelszereléssel foglalkozó vállalkozással. Velük szeretnénk egy közös polcot létrehozni, illetve az egészségesebb, cukormentesebb vonalra is átállni.


Bértámogatás előre

Az interjúk felvétele után jelentette be a kormány, hogy változtat a vendéglátóiparban és a turizmusban érdekelt vállalkozók megsegítése érdekében. Egy összegben kifizeti február végéig a bértámogatást. Így az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást, tehát az gyorsabban és egyszerűbben jut el a bajban lévő vállalkozásokhoz. A jövőben az állami segítséget nem az igényléssel érintett hónapot követően, azaz utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók helyzetének könnyítése érdekében már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez a munkavállalók bértámogatása.

Veres Pál polgármester pedig bejelentette: elengedik a szórakozó- és vendéglátóhelyek által üzemeltetett teraszok után fizetendő közterület-használati díjat Miskolcon. A bejelentés pikantériája, hogy tavaly októberben a Fidesz–KDNP azt javasolta: az önkormányzat engedje el a közterület-használati díj száz százalékát, az üzlethelyiségek bérleti díját pedig mérsékelje ötven százalékra 2021. december 31-éig. Akkor napirendre sem vették a jobboldali frakciószövetség javaslatát.

(A borítóképen: Senki nem tudja, meddig)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában