Időjárás

2021.02.15. 13:00

Sokan élvezték a havat

Sokan síeltek és szánkóztak a hétvégén, megteltek a hajléktalanszállók, az utakon pedig még mindig sok a baleset.

Hegyi Erika

Matolcsine Rácz Enikõ teát és kalácsot oszt, a B.A.Z Megyei Vöröskereszt Hajléktalan Gondozó Központjában

Fotó: Bujdos Tibor

Bár a Bükkben megdőlt az országos hidegrekord szombat hajnalban, mínusz 35,5 fokot mért a napelemes, autonóm meteorológiai állomás Nagymezőn, a töbrök mélyén.

Szánkóztak

Szerencsére a lakott területeken nem volt ilyen dermesztő hideg. Sőt nappal hamar enyhült az idő, így a mínusz 1-5 fokos, napos hétvégén sokan indultak kirándulni, sportolni. Vidám gyerekzsivaj töltötte meg a Csanyik-völgyet, a szánkópályára főleg gyermekes családok érkeztek. Az egyik édesapa három gyermekével siklott le családi szánkójukkal. A kicsik vidáman kiabáltak, hogy „most jobbra, apa, most balra”, végül szerencsésen leértek a domb aljába.

– A gyerekek alig várták már, hogy essen egy kis hó, mert az utóbbi időkben ritkán van benne részük. A hideg egyáltalán nem riasztott viszsza minket, hiszen tél van. Jó melegen fel kell öltözni, sokat mozogni, és akkor nem történhet semmi baj. Hoztunk meleg teát a termoszban és pótzoknikat, ha esetleg átázna a csizmánk. A szánkózás élményét máshogyan nem lehet megszerezni – fogalmazott az édesapa, aki kérte, csak annyit írjunk meg, hogy Szabolcsnak hívják.

A havas hétvégén a kisebb szánkózódombok is benépesültek. Diósgyőrben, az Árpád utcai társasházak mögött is van egy ilyen, ami komoly forgalmat bonyolított le szombaton és vasárnap. Itt találkoztunk a háromgyermekes Szűcs családdal. Az édesanyától, Bernadett-től megtudtuk, direkt a legnagyobb szánkót vásárolták meg, hogy mind a három gyerek ráférjen. Az 5 és fél éves Bazsi ül elöl. Hátul a 4 éves Nati, középen pedig a 2 éves kisöccsük, Ákoska, hogy ő védve legyen.

– Amikor először jöttünk ki szánkózni, akkor kicsit féltek lecsúszni, de aztán úgy belejöttek, hogy abba sem akarják hagyni – fogalmazott az édesanya. – Gondolkodtunk azon is, hogy felmegyünk a hegyekbe, de a kicsi hamar megfázik, úgyhogy csak egy-egy órácskára jövünk le. Sajnos, ritkán van ilyen élményben részük a gyerekeknek – idézte föl Bernadett.

Kirándultak

Találkoztunk egy kiránduló baráti társasággal. Elmondták: legutóbb, amikor kirándulni akartak, esett az eső. A túrázást most bepótolták.

– Fantasztikus élmény a téli erdőben sétálni. A természet minden évben más és más arcát mutatja. Mindenkinek tudom javasolni a túrázást, a legjobb gyógyszer – jegyezte meg a csapat egyik tagja, Karádi Lajos.

Volt a csapattal egy terrier fajtájú kutyus is. Gazdája mellényt adott rá, mint mondta, ha hosszabb időre mennek ki a hidegbe, akkor szükség van a védelemre. Lajos pedig hozzátette: neki egy pulija van otthon. Amikor hallotta, hogy jön a nagy hideg, leszigetelte a kutyus házát, az aljára is nikecell-lapot tett, arra szőnyeget, és naponta többször ad meleg levest a házőrzőnek.

Sokan síeltek

Sokan voltak a hétvégén a Bánkúti Sícentrumban is, naponta 400-500-an, tudtuk meg Gramantik Csaba elnöktől. Üzemelt mind a három felvonó, és működött minden pálya. A parkolást polgárőrök és rendőrök felügyelték, hogy ne alakuljon ki káosz. Síbaleset pedig szerencsére nem történt. A Zempléni Kalandpark pályái is megteltek sportolókkal. Vasárnap megnyílt a 2-es pálya is, úgyhogy még többen érkeztek a havas lejtőkre. A szánkópályát ingyenesen lehetett használni, tudtuk meg az információs irodán.


Őzeket is mentettek, de baleset is volt bőven

A katasztrófavédelemnek és a rendőrségnek azonban volt dolga a hétvégén. Szombaton tűz keletkezett egy családi házhoz épített, állattartásra használt melléképület padlásterében Megyaszón. A padláson tárolt, mintegy kétszáz darab kis méretű szalmabála tüzét és a lángoló tetőszerkezetet az egységek eloltották. A Bodrogból őzeket mentettek ki a tűzoltók Olaszliszkánál és Vámosújfalunál. Szombat reggelre 16 anyagi káros baleset történt megyénkben, vasárnap reggelre pedig 29 anyagi káros és 7 személyi sérüléses.


Melegedtek

A hétvégére kiadták a vörös kódot az extrém hideg miatt, ezért megyénkben több önkormányzat is gondoskodott melegedőhelyekről. Miskolcon például kinyitották a városházát, ahol szombat délelőtt két emberrel találkoztunk, ők meleg teát is kaptak.

Péntek éjszaka nagyon sok ember kért éjjeli menedéket a Magyar Vöröskereszt miskolci hajléktalanokat gondozó központjában. A férőhelyek beteltek, öt pótágyat is be kellett állítani, mondta el lapunknak Duberné Dunaveczki Éva, az intézmény vezetője.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci regionális diszpécserszolgálatától megtudtuk, az elmúlt hétvégén nem történt hozzájuk bejelentés, így egyetlen bajba került emberhez sem kellett kimenniük.

(A borítóképen: A hajléktalanellátó központok is felkészültek: a Vöröskereszt meleg teát és kalácsot osztott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában