odafigyelés

2021.02.18. 18:00

Senkinek nem kell megfagynia a hidegben

Az elmúlt napokat jellemző erős hideg kihívások elé állította a hajléktalanokat és az ellátásukért felelős szervezeteket is.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Vörös kód” lépett életbe február 12. és 17. között a hajléktalanokat és más rászorulókat gondozó szociális intézmények számára. A veszélyhelyzeti protokollt az Emberi Erőforrások Minisztériuma rendelte el az extrém lehűlés miatt.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a bejelentésen elmondta: az intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan-ellátórendszer már nem tudja fogadni őket. Hozzátette: a kormánynak az az álláspontja, hogy nem csupán az emberi méltóságot sérti az utcán alvás, hanem életveszélyes, különösen ilyen időjárási körülmények között. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait.

24 órás szolgálat

Kocsenga Antontól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Hajléktalanok Átmeneti Szállásának vezetőjétől megtudtuk, hogy Miskolcon és B.-A.-Z. megyében huszonnégy órás szolgálatot teljesítenek a munkatársaik. Az ellátásra szorulók száma növekedett az elmúlt hideg napokban. Olyan utcán, kis erdőkben, egyéb helyeken élők is jelentkeztek a hajléktalanszállásokon vagy az éjjeli és nappali melegedőkben, akik máskor nem veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. „Félnek, hogy megfagynak, ezért önként bejönnek” – mondta.

Tájékoztatása szerint az illetékes szociális szervezetek tanácskoztak, és felosztották egymás között a területeket és a munkát már tavaly októberben egy Krízisnyitó Konferencián. Egyeztették a kapacitásokat, és hogy milyen programokkal készülnek erre a szezonra.

A 24 órás egészségügyi centrumot például a Napfényt az Életnek Alapítvány működteti, az éjjeli menedékhelyeket a Vöröskereszt, a diszpécserszolgálatot és a megyei hatáskörű krízisautó-szolgálatot a Máltai Szeretetszolgálat. Ez utóbbit évente megújuló pályázati forrásból, november 1. és április 30. között. Népkonyhájuk is működik, naponta százötven adag meleg étel kiosztásával. Az utcai szolgálatuk mindennap bejárja a várost egy szociális térkép alapján autóval, és segítséget nyújtanak, ruhát, gyógyszereket, élelmiszereket és gyertyákat adnak a rászorulóknak. Akik nemcsak hajléktalanok lehetnek, hanem idős, egyedül élők is, akiknek gondot okozhat önmaguk ellátása vagy a lakásuk fűtése.

A vezető nem értesült az elmúlt napokban kihűléses megbetegedésekről. Kéri, hogy aki bajba került vagy tud segítségre szorulóról, az hívja a 06-46/530-268-as számot.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-voros-kod-alatt-sokan-kertek-a-segitseget-5126500/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/eletbe-lepett-a-voros-kod-a-minuszok-miatt-5124601/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában