Rákellenes világnap

2021.02.04. 16:00

Összefogás a rák ellen

A rákellenes világnapot – február 4. – már huszonegy éve tartják számon.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónk küldte

Fotó: EVELIN

2000-ben ezen a napon a párizsi rák­ellenes világkongresszuson részt vevők történelmi dokumentumot írtak alá, amely akkor és azóta is világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Hazánkban, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, 2019-ben összesen 32 012-en haltak meg rosszindulatú daganatos betegségek következtében.

Megyénkben több olyan egyesület is létezik, amely próbálja elérni a lakosságot, felhívni a figyelmet a szűrések fontosságára, segít feldolgozni a betegség okozta traumát. Szalánczi Beáta tagként és önkéntesként is részt vesz az Egy Jó Dolog Egyesület, a Mellrákinfó Egyesület, valamint a Regea (Regionális Egészségügyért Alapítvány) munkájában.

– A Regea alapítvánnyal való együttműködés a szívem csücske – kezdte Beáta. – Hagyományos orvosi kezeléseket, kiegészítő módszereket és komplementer terápiákat kínál daganatos betegeknek, daganatból gyógyulóknak és családtagjaiknak. Nagy hangsúlyt kap programjainkban az életmód- és gondolkodásváltás, az újra beilleszkedés az egészségesek világába.

A Mellrákinfó Egyesület mellrákban érintett nőket fog össze, nekik segít a betegségük és gyógyulásuk minden szakaszában; országosan kétezren vagyunk, a borsodi csoportnak 190 tagja van. Ezek a hölgyek segítenek történeteikkel, válaszaikkal és támogatásukkal azoknak, akik újonnan szembesülnek a diagnózissal. Az Egy Jó Dolog Egyesület általános céljai mellett nagy hangsúlyt kap az egészségmegőrzés és a prevenció.

– A nyáron részt vettünk egy háziorvosok által szervezett rendezvénysorozaton, ahol egyaránt beszéltünk a szellemi és fizikai egészség összefüggéseiről, valamint az önvizsgálat fontosságáról. Hiszünk abban, hogy kiemelten fontos szerepe van a gyógyulásban az egyén önismeretének és megküzdési stratégiáinak, melyek tanulhatók. A 2020-as év legmeghatározóbb rendezvénye egy nőnapi jótékonysági divatbemutató volt, melyet a Mellrákinfó Egyesülettel karöltve rendeztünk meg. Itt a betegségen átesett hölgyek mutattak be ruhákat, melyeket árverésre bocsájtottunk – tette hozzá Szalánczi Beáta.

Havi önvizsgálat

– Az első tanács, amit megfogalmazunk a betegszervezetek esetében az, hogy kövessük az orvosunk utasításait – mondta Beáta. – Ez az alapelv, nem ajánlunk alternatív módszereket, hiszünk a kezelések fontosságában. A második legfontosabb dolog a prevenció, illetve önvizsgálat. Sajnos megelőzésről nem minden esetben beszélhetünk. A mellráknak ugyan vannak rizikófaktorai, de megelőzés nincs. A legjobb, amit tehetünk, hogy havonta önvizsgálatot végzünk, ez vonatkozik a férfiakra is. Továbbá járjunk el szűrővizsgálatokra, Magyarországon ez kiválóan működik. A harmadik és legfontosabb jótanács: figyeljünk magunkra mentálisan!

A világnap alkalmából mindhárom szervezet készül programokkal, melyekről internetes és közösségi oldalaikon szerezhetnek az olvasók további információt.

(A borítóképen: Az egyesületek néhány tagja a 2020-as jótékonysági nőnapi bemutatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában