légszennyezettség-mérő

2021.02.20. 18:00

Nyárra bárki tudhatja, hol van a legtöbb por

Az eddigi három helyett további hatvan helyen lehet regisztrálni a levegő minőségét Miskolcon és környékén.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A Miskolci Egyetem és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata közösen vesz részt a HungAIRy LIFE IP Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével című projektben. Ennek egyik fontos eleme a miskolci szállópor monitoring hálózat kialakítása, amelynek 2 éves előkészítés után elkezdődött a telepítése. Az első korszerű mérőegységet szerdán helyezték el a miskolci városháza dísz­erkélyén.

A projekt révén létrejövő mérőhálózat teljes kiépülésével az eddigi három helyett hamarosan további hatvan helyen lehet majd mérni a város és környéke levegőjének szennyezőanyag-tartalmát, különös tekintettel a különösen veszélyes, köbméterenkénti 10 mikrogramm koncentrációjú port.

Az együttműködés példája

A szállópor monitoring hálózat első mérőegységének kihelyezésekor Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora kiemelte, hogy ez a projekt is egyik kitűnő példája, amikor az egyetem szellemi kapacitását a régió fejlődését szolgálóan tudja felajánlani. Veres Pál, Miskolc polgármester ismertette, hogy a mérőhálózat kiépítésén túl a város rendeltben tiltotta meg a kerti hulladék és az avar égetését. Beindított egy szemléletformáló programot is. Ennek példája, hogy komposztáló kereteket osztanak ki a városban a kerti hulladékok hasznosítására.

Báthory Csongor projektmenedzser arról beszélt, hogy a hatvan mérőegység kihelyezését követően, várhatóan júliustól bárki egy applikáción keresztül hozzájuthat az adatokhoz.

(A borítóképen: Az első egység a miskolci Városház tér szennyezettségét méri)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-on-telepulesen-is-veszelyes-levegot-venni-5211766/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-szmogot-es-az-energiavalsagot-kutatjak-5190502/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/merni-tudjuk-a-szalloport-a-lenyeg-kevesebb-legyen-5207758/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában