politika

2021.02.20. 09:00

Nem határolódnak el a „likvidálós” MSZP-stől

Törölte botrányos bejegyzését az MSZP-s Bartha György, miután pénteken felfedtük: emberáldozatot „éltető” posztot tett közzé.

A miskolci közgyűlés Velünk a Város frakciójának politikusa nem kért bocsánatot, egyszerűen a poszt eltüntetésével próbál „meglépni” a felelősség elől. Erkölcsi, politikai és jogi felelősség is fennáll, mutattuk be pénteken egy jogi szakértő és egy politikai elemző szemszögéből a kérdést.

Mint megírtuk: a miskolci Velünk a Város frakció MSZP-s képviselője a következő posztot tette közzé a Facebookon: „Az aztékok és az inkák járvány idején feláldozták isteneiknek a vezérüket. Most nem célozgatni akarok, csak egyszerűen szép szokás volt.” Kommentben megjegyezték, hogy nem korrekt Veres Pál polgármester urat így támadni, mire a képviselő ezt a választ adta: „Nem polgármester úrra gondoltam.” Kimondottan névvel nem szerepel, de sejthető, hogy kire gondolt az MSZP-s képviselő.

Nem kérnek bocsánatot

Az Északnak a kérdés kapcsán. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője úgy fogalmazott: a véleménynyilvánítás ugyan kitüntetett szerepet tölt be az alkotmányos alapjogok hierarchiájában, de nem korlátlan, ezért a véleménynyilvánítás sem sértheti más ember emberi méltóságát. Az erkölcsi határról szólva pedig azt mondta: „A közéleti szereplőkkel, köztisztséget viselőkkel szemben fokozott elvárás a példamutatás az állampolgárok irányába. A politikai ellenfelek halálának burkolt kívánása, feláldozandó azték és inka vezérekhez történő hasonlítása bizonyosan kívül esik a civilizált politikai vita keretein.”

Egy-egy botrányos megnyilvánulás, Facebook-poszt után várható-e a bocsánatkérés – kérdeztük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet politikai elemzőjét, aki elmondta: a baloldalra nem jellemző, hogy bocsánatot kérnének. Hozzátette, a számonkérést el kell végeznie a jobboldali politikai közösségnek politikai nyomásgyakorlással a polgármesterre azzal az elsődleges céllal, hogy az ilyen emberi méltóságot is sértő kommunikáció kisebb súllyal jelenjen meg a közéletben.

Nem is válaszolnak

Bartha György, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője, akik támogatták Veres Pál polgármestert is a 2019-es önkormányzati választáson. A baloldali frakció tagja az MSZP, a DK és a Jobbik. Éppen ezért keretük meg az említett pártok országos, illetve a szivárványfrakció miskolci vezetőit. Azt kérdeztük: elhatárolódnak-e Bartha György botrányos megnyilvánulásától. Választ ezidáig nem kaptunk.

Mint infografikánk is mutatja: a lenti politikusok nem határolódtak el a botrányos kijelentéstől.

A baloldali Bartha szégyent hozott a miskolci közgyűlésre

A Fidesz–KDNP frakciója úgy fogalmazott: megdöbbenve értesültek a történtekről. Véleményük szerint a miskolci baloldal súlyos értékválságát jelzi, hogy egy önkormányzati képviselőjük olyan posztot készít, amelyben az emberáldozatot szó szerint szép szokásnak tartja. Az emberélet feláldozása semmilyen körülmények között nem lehetett és ma sem lehet szép szokás, még ha Bartha György annak is gondolja, fogalmazott a frakció.

Bartha György (jobbra) a város takarításáról tartott sajtótájékoztatót tavaly tavasszal
Fotó: Kozma István

Közleményükben azt írták:

„Az emberi élet civilizációnk, a jogrendszerünk és az erkölcseink védelme alatt áll. A történelem legsötétebb napjait idézi egy olyan gondolat, amely nem tiszteli az életet, hanem szép szokásnak tartja annak erőszakos elvételét. Különösen morbid és ízléstelen szép szokásnak tartani az emberi élet feláldozását akkor, amikor a magyar egészségügy ereje megfeszítésével éppen az életekért küzd nap mint nap.”

Hozzátették: „Súlyosbítja a morális és emberi válságot, hogy Bartha György a botrány kirobbanása óta arra sem vette a fáradságot, hogy elnézést kérjen, miközben szégyent hozott a miskolci közgyűlésre. Szégyellje magát, és szégyelljék magukat azok a baloldali politikustársai is, aki lájkolták ezt az embertelen gyalázatot. Frakciónk arra kéri Veres Pál urat polgármesterként és egyben pedagógusként is, hogy vizsgáltassa ki ezt felháborító ügyet, mert a miskolci fiatalokat is figyelmeztetni kell, hogy Bartha György véleményével ellentétben nem szép szokás az emberáldozat.”

A jobboldali frakciószövetség miskolci baloldali inkriminált képviselőjét nyilvános bocsánatkérésre, ennek hiányában a miskolci közéletből való távozásra szólította fel.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/vezetok-likvidalasrol-posztolgat-az-mszp-s-bartha-5216332/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-balodali-recept-botranyos-retorika-es-alhirgyartas-5216380/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában