beruházás

2021.02.04. 11:30

Nem a főtér mellé, de megépítik...

A miskolci Szent István tér mellé is épül egy épület, de egy luxus­irodaházat is tervez a Hell-cégcsoport.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

Már egyeztetnek a Szent István tér, azaz Miskolc leendő főtere térfalának tervezett épületről, tudtuk meg Tóth Róberttől, az Avalon Center Kft. ügyvezetőjétől. A korábban oda tervezett épületről – Avalon Business Center – sokszor írt az Észak, legutóbb azt, hogy hosszú egyeztetések után végül nem építi meg a Hell-cégcsoport, amelynek birtokában van a terület.

Az az épület, amit korábban elutasítottak, nem fog megépülni – Tóth Róbert

„A miskolciak véleményét figyelembe véve elfogadjuk, hogy nem akarnak a Szent István téren irodaházat. A terület hasznosításáról még nem döntöttünk, amint megvan a végső elképzelés, megosztjuk majd a közvéleménnyel” – nyilatkozták október végén az Észak-Magyarországnak. (Az előzményeket keretes írásunkban összefoglaltuk – a szerk.) Most Tóth Róberttől azt tudtuk meg, hogy – idézzük – „a város főterének terveiről továbbra is folynak az egyeztetések, mert mi, az Avalon Center, még mindig úgy gondoljuk, hogy a belváros közepén található elhanyagolt murvás parkoló nem illik a város színvonalához”.

Az egyeztetési szakaszban

Hogy pontosan milyen épületet szánnak a főtér falaként, és hogy milyen szerepe van a cégcsoportnak a főtér építésében, nem tudtuk meg; „jelenleg az egyeztetések szakaszában vagyunk, így erről még nem tudunk nyilatkozni. Amint lesznek konkrétumok, szívesen beszámolunk róla” – áll a kérdéseinkre küldött válaszukban.

Arra a kérdésünkre, hogy továbbra is irodaházban gondolkodik-e a cég, így reagáltak: „Abban a formában, ahogyan eredetileg terveztük, biztosan nem! Az az épület, amit korábban elutasítottak, nem fog megépülni.”

Azt viszont megtudtuk, hogy mégiscsak terveznek irodaépületet Miskolcon, mégpedig a Zsigmond utcán, az Északterv volt épületét alakítják át. Az ingatlant a cégcsoport meg is vásárolta.

„Az évtizedek óta méltatlan állapotban álló épületet az Avalon azzal a céllal vásárolta meg, hogy felújítva Miskolc legszebb, A kategóriás irodaháza legyen. Jelenleg a tervezési fázis folyik” – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Tóth Róbert.

Azt már Szunyogh László miskolci főépítész blogjában olvastuk (egy bejegyzés kommentjeként), hogy a város vezetése egyeztet a Szent István tér térfalaként tervezett épületről. Bejegyzése szerint egy, léptékében odaillőbb ház valósulna meg, amelyet a helyiek is véleményeznének a megvalósulás előtt, hangsúlyozta. Az Északterv volt épületét érintő beruházáshoz pedig hozzáfűzi, „egy csoda üvegépület lesz”.

Kérdéseinket elküldtük a miskolci önkormányzatnak, miszerint hol tartanak az egyeztetések, és hogy mikor ismerhetik meg a miskolciak a terveket; ha a válasz megérkezne, megosztjuk olvasóinkkal.


Szálloda, majd irodaház

A Szent István tér melletti terület úgy egy évtizede van a Hell-cégcsoport birtokában. Amikor kiderült, hogy az Avalon Center Kft. a területre irodaépületet tervezett, a környéken élők és a Zöld Kapcsolat Egyesület nevű civil szervezet tiltakozást indított, szerintük ugyanis túlságosan nagy épületet álmodott a Hell-cégcsoport a belvárosba 350 férőhelyes mélyparkolóval, üzletekkel. A környezetvédelmi engedélyért folyó elsőfokú eljárás során a megyei kormányhivatal ugyan még megadta a szükséges engedélyeket, ám a tiltakozók fellebbeztek, és a másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal egy állásfoglalás alapján kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. A hosszabb vita vége lett aztán az, hogy tavaly októberben az Avalon elállt az építkezéstől. A terület amolyan „elvarázsolt” területe Miskolcnak, hiszen bő tíz évvel korábban egy monumentális szálloda épült volna ugyanoda. Annak tervét sem szerették sem a miskolciak, sem az akkori városvezetés, végül – a gazdasági válság is ludas ebben – nem lett belőle semmi. A területet az akkori tulajdonos Ikeron Zrt.-től a Hell-cégcsoport vásárolta meg.

(A borítóképen: Az irodaház a Zsigmondi utcán, ahová az Avalon A kategóriás irodaházat tervez)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/avalon-center-epul-vagy-nem-epul-4034661/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/avalon-business-center-targyalnak-a-varossal-4040139/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/meg-targyalnak-az-irodahazrol-4140798/

 

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/milyen-lesz-az-irodahaz-4150674/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában