támogatás

2021.02.14. 09:00

Negyvenmilliárd forintnyi nyertes pályázat a Mezőkövesdi járásban

A mezőkövesdi járásba érkezett támogatás nagy többségét önkormányzati, állami szervezetek nyerték.

Tóth Balázs

20201016 Mezőkövesd fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Egymilliárd forintos beruházás eredményeként megújult a fürdő főbejárata előtti tér Mezőkövesden.

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

A 2013–2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban több mint 44 milliárd forintnyi nyertes pályázat kötődik a Mezőkövesdi járáshoz a Széchenyi 2020 pályázati kiírásokon keresztül. Az egyes elnyert pályázatok nem mindegyike kötődik azonban a járás településeihez, sok esetben ugyanis például a Mezőcsáti járásba tartozó településekkel konzorciumot alkotva nyújtottak be projekteket az itteni önkormányzatok, és a Mezőkövesdi Tankerületi Központ is többször két különböző járásban működő iskolai projekteket vont össze egy pályázatba. Szintén torzítja az adatot két megyei vagy országos hatókörű pályázat, az egyik a megyei rendőrségi ingatlanok energetikai felújítását célozta, a másik a vízügyi üzemirányítási és monito­ringrendszerek fejlesztését, előbbi kétmilliárd, utóbbi 2,4 milliárd forintba került, és bogácsi, valamint tiszabábolnai központú pályázatot takart. Ennek a pénznek csak egy kisebb része maradt a járásban. Újítottak föl viszont közutakat is uniós forrásból.

Január végéig összesen 259 Széchenyi 2020 európai uniós támogatású projektet nyilvánítottak nyertessé a bírálók a járás területéről, s kötöttek szerződést a benyújtóval. Ezek között a legnagyobb horderejű a bükkábrányi agglo­meráció szennyvízhálózatának kiépítése, amelynek értéke önmagában meghaladja a hatmilliárd forintot. Az elnyert támogatás tekintetében ezzel a bükkábrányi önkormányzat a második Mezőkövesd mögött. A második legmagasabb támogatási összeg „székhelye” Szentistván volt, a 4,444 milliárd forint értékű árvízvédelmi projekt a községtől délre lévő területet érintette.

Mezőkövesden eddig 132 pályázatot hirdettek ki nyertesként, ezek értéke megközelíti a 14,3 milliárd forintot. A város önkormányzata 21 pályázatával 7,4 milliárd forintot vonzott, a kisebbek mellett olyan nagyberuházásokra, mint a bükkzsérci kerékpárút, a körforgalom, a Zsóry Liget vagy új ipari park kialakítása. A várost érintő legnagyobb értékű beruházás a volt üzemanyagbázis kármentesítése, amelyre a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala 3,2 milliárd forintot nyert. A mezőkövesdi kis- és középvállalkozások 69 nyertes pályázatukra 1,65 milliárd forint támogatást kaptak.

Egy része konzorciumi

Egymilliárd forint fölötti összeg Bogács, Bükkábrány, Mezőkeresztes, Szentistván, Szomolya és Tiszabábolna neve mellett szerepel, közülük a nagyprojektek nélkül a tizenhat bogácsi, a tizenöt mezőkeresztesi, a tizenhárom szomolyai, illetve kilenc bükkábrányi pályázat összértéke haladja meg az egymilliárd forintot. Szentistvánnak és Tiszabábolnának ebben a Széchenyi 2020 kiírásban 200-200 millió forint maradt a többi sikeres pályázatra. 270–660 millió forint közötti összeg került Mezőnagymihály, Sály, Bükkzsérc, Borsodivánka, Mezőnyárád, Cserépfalu, Tard neve mellé, ezek egy része konzorciumi pályázat volt, illetve aktívak voltak a helyi vállalkozók, Zsércen, Ivánkán és Cserépfaluban is négyszázmillió forintot meghaladó összeget nyertek helyben meghatározó vállalkozások.

A néhány milliót, tízmilliót nyert települések közé tartozik Borsodgeszt, Cserépváralja, Kács és Négyes, a százmilliót pedig túllépte Vatta. Voltak olyan települések, amelyeken önállóan nem nyertek uniós pályázatot a Széchenyi 2020-ban, de konzorciumban sikeresen szerepeltek, ilyen például Csincse, Egerlövő vagy Tiszavalk, jellemzően azonban egyéb más uniós pályázati keretből, a Vidékfejlesztési Programból kivették részüket, és több tízmillió forint érkezett az önkormányzatokhoz, egyházakhoz, vállalkozásokhoz.

A járásban 114 olyan pályázat nyert, amelyet vállalkozás adott be, ezek összértéke megközelítette a hárommilliárd forintot. A Mezőkövesden kívüli nyertes kis- és középvállalkozói pályázatok száma 45 volt eddig, ők elképzeléseik megvalósítására 1,3 milliárd forintot kaptak. Aktív volt néhány borsodivánkai, cserépfalui, szomolyai és tardi vállalkozó. A járásban egyébként a mezőkövesdi önkormányzaton kívül a tankerületi központ volt a legaktívabb pályázó, amely 19 nyertes projektjére 1,45 milliárd forintot kapott.


Vendégházak, templomok, traktorok

A Vidékfejlesztési Programban beruházásokra 2,7 milliárd forint európai uniós támogatás érkezett a térségbe. Ebből 332,7 millió forintot a 86 nyertes Leader-pályázattal osztottak ki vállalkozásoknak, civileknek, önkormányzatoknak, két kivétellel minden településre jutott belőle pénz, a legtöbb Mezőkeresztesre, Tiszabábolnára, Mezőnyárádra. A különböző agrár- és vidékfejlesztési beruházásokra – például állattartó telepek korszerűsítésére, mezőgazdasági feldolgozóipari fejlesztésekre, erdősítésre, vendégházakra, templomokra, önkormányzati traktorokra – 2,386 milliárd forintot kaptak a járási pályázók.

(A borítóképen: A mezőkövesdi Zsóry Liget Gyógy- és Egészségparkot októberben adták át)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában