Kitüntetés

2021.02.05. 17:00

Negyvenkét éves életpálya elismerése

Folyamatosan fejlesztette a művelődési házat, amely mára korszerű többcélú intézmény lett.

Fotó: Olvasónk

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka 42 éves közszolgálati munkájának elismeréseként Lévay József-díjat adományozott Tóthné Pekár Ágnesnek, a halmaji művelődési ház vezetőjének.

Vetélkedők, előadások

Pekár Ágnes Gyöngyi 1960-ban Mogyoróskán született, általános iskolai tanulmányát a helyi összevont osztályban végezte, ezt követően Tokajban a Tokaji Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1978-ban, majd 1978. szeptember 1. napjával lett a halmaji művelődési ház vezetője, ahol a mai napig ugyanezt a munkakört látja el. 1982-ben kötött házasságot Tóth Józseffel, melynek gyümölcseként két gyermekük született, akik mindketten a jogi pályát választották.

Pekár Ágnes ambiciózus fiatalként vette át a művelődési ház vezetését, ahol körzeti könyvtár működött, valamint a település kulturális életét is koordinálta. A településen pezsgő közösségeket, klubokat és szakköröket hívott életre, és kiváló együttműködést alakított ki a helyben működő intézményekkel. Számos hagyományteremtő programot hozott létre és rendszeresen szervezett ismeretterjesztő előadásokat, valamint különböző kulturális vetélkedőket. A rendszerváltozásig a térség, a járás és a megye kiváló intézményeként működött a régi kastélyépületben az általa vezetett körzeti művelődési ház és könyvtár.

Bővítés, fejlesztés

Az 1990-ben bekövetkezett változásokat követően az új önkormányzati rendszerben ugyan a települések önállóvá váltak, azonban Halmaj körzetközponti jellegéből adódóan továbbra is Tóthné Pekár Ágnes koordinálta a közművelődési és könyvtári tevékenységet. Az intézményvezető folyamatosan képezte magát, és munkája mellett kulturális menedzser, pedagógiai asszisztens és segédkönyvtárosi oklevelet is szerzett. Miután a művelődési ház épületkomplexuma 1992-ben eladásra került, a közösségi élet és a könyvtár a volt pártházban kapott működési lehetőséget.

Tóthné Pekár Ágnes érdek­érvényesítő szerepének és kitartásának köszönhetően az újonnan kapott épület két alkalommal kisebb bővítésen esett át, majd 2011-ben európai uniós támogatásból jelentős bővítéssel és korszerűsítéssel a civil szervezeteknek is helyet és színteret biztosító Integrált Közösségi Szolgáltató Tér jött létre. Ebben az új épületkomplexumban a tartalmas és színvonalas közösségi élet mellett olyan nyilvános könyvtár működött, amelyet a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás is feladatellátási helyként jelölt ki.

Modern intézmény

A közösségi épület mind külső, mind belső megjelenésében nem csupán esztétikus, hanem a XXI. századi igények szerint felszerelt, amely nagyrészt az intézményvezetőnek köszönhető. Az elért eredmények és a négy évtizedes életpályájának elismeréseként kaphatta meg a közelmúltban a Lévay József-díjat.

(A borítóképen: Tóthné Pekár Ágnesnek a díjához Bánné dr. Gál Boglárka mellett Csöbör Katalin, Demeter Zoltán és Riz Gábor országgyűlési képviselők is gratuláltak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában