bértámogatás

2021.02.11. 17:30

Miskolc, a „nyitott város” holdingja mégsem annyira nyitott

Megkapta dolgozói után a bértámogatást a Miskolci Fürdők. A Miskolc Holding Zrt. tájékoztatás helyett azt ajánlotta: forduljunk a bírósághoz vagy pedig az adatvédelmi hatósághoz.

20200306 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Együttműködési megállapodást kötött Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Miskolc Holding és a DVTK labdarúgó csapatát működtető Diósgyőr FC Kft. képen: dr. Világi Péter DVTK marketing-kommunikációs igazgató, Tamás Gábor a Diósgyőr FC Kft. cégvezetője, Veres Pál Miskolc polgármestere, Dukai Zoltán a Miskolc Holding vezérigazgatója

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Mint arról többször is beszámoltunk: a mezőkövesdi Zsóry fürdőben kamatmentes önkormányzati hitelből és a bértámogatással fizetik a dolgozók bérét. A Miskolci Fürdők azonban fizetés nélküli állásidőre rendelte a dolgozóinak több mint felét.

A szakszervezet a dolgozókért

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZSZ) múlt héten tárgyalt, elmondásuk szerint a Miskolci Fürdők Kft. vezetésével, amelyen ott volt a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója is. A VKDSZSZ felvetette az ágazatban elfogadott megoldást a dolgozók érdekeinek védelmében: a fizetés nélküli állapot helyett az is jobb, ha a dolgozók álláskeresési járadékot kapnak. Ehhez szükséges a munkaviszony megszakítása. A VKDSZSZ álláspontja szerint szükséges a munkaadói garancia: viszszaveszik a dolgozót a munkaviszony megszüntetésekor fennálló feltételekkel. Ezzel kapcsolatban szerettünk volna tájékoztatást kérni Dukai Zoltántól, a Miskolc Holding vezérigazgatójától, aki a szakszervezeti szövetség szerint személyesen volt jelen az egyeztetéseken.

„Nemek” holdingja

Kérdéseink arra irányultak, hogy ők, hogy látják a helyzetet: A VKDSZSZ-szel folytatott egyeztetések milyen eredménnyel zárultak? Folytatódnak-e a tárgyalások esetleg kibővített körben Veres Pál polgármesterrel együtt? Ha igen, várhatóan milyen témakörben? Felmerült-e megoldásként kamatmentes önkormányzati kölcsön a Miskolci Fürdők számára? Illetve: A Miskolc Holdingon belül hová próbálták „kiközvetíteni” a Miskolci Fürdők dolgozóit? (A VKDSZSZ elmondta, hogy Harkányfürdő dolgozói egy bólyi gyárban kaptak munkát a zárvatartás ideje alatt – a szerk.)

Megkeresésünket a Miskolc Holding vezérigazgatója közérdekű adatkérésként értelmezte, és az alábbi választ küldte: „A Miskolc Holding Zrt. nem minősül adatgazdának, ezért közérdekű adatigénylési kérelmét elutasítjuk.” A „nyitott várost” hirdető városvezetés holdingjától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elutasítással szemben 30 napon belül keresetet terjeszthetünk elő a Miskolci Járásbíróságnál, vagy pedig bejelentést tehetünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál vizsgálat kezdeményezése érdekében.

A bértámogatással kapcsolatban is érdeklődtünk, melyre azt válaszolták, a Miskolc Holding Zrt. jelenleg nem vesz igénybe bértámogatást. Mint ismert: bértámogatással segíti a kormány a koronavírus-járvány idején bajba jutott szektort. A járványügyi korlátozások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások részére a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabére 50 százalékának megfelelő összegű támogatás nyújtható, legfeljebb bruttó 241 500 forintig.

Kérelem, több nekifutással...

A támogatási kérelem a munkavállaló foglalkoztatási helye szerinti megyei kormányhivatalhoz nyújtható be. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal tájékoztatásunkra közölte: „Tavaly december 10-én nyújtotta be kérelmét a Miskolci Fürdők Kft. ágazati bértámogatásra 164 dolgozóra vonatkozóan. A kérelem feldolgozása csak két egymást követő hiánypótlási eljárás után kezdődhetett meg. Ezt követően a kormányhivatalnak még az elszámolás benyújtását is meg kellett várnia a támogatás átutalásához. Végül 2021. február 4-én 163 munkavállaló bérének támogatására 78.581.972 forint előleget folyósított a kormányhivatal a Miskolci Fürdők Kft.-nek. Az egy fő elutasított munkavállaló esetében a kérelem nem felelt meg a jogszabálynak.”

A Miskolci Fürdők munkavállalói kapcsán kérdésként feltettük azt is a holdingnak: befolyásolja-e a bértámogatás előfinanszírozása azt, hogy fizetés nélküli állásidőre rendelték a dolgozóikat?

(A borítóképen: Elzárkóznak a választól. Veres Pál polgármester és Dukai Zoltán vezérigazgató)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/garanciat-varnak-a-dolgozok-5186770/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában