talaj

2021.02.25. 08:30

Lassan csökkennek a belvizes területek

Pap Gyula

20210125 Kőszeg A borospincékben lassan elfogy a tennivaló, a szőlőhegyeken azonban most van itt az ideje az egyik legfontosabb munkának. A metszés a termés mennyiségét és minőségét is megalapozza. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Jagodics Attila borász

Forrás: MW

Fotó: Unger Tamás

A talajmunkák még nem kezdődtek el, de ha ilyen ütemben szárad a talaj, várhatóan március közepén indulhatnak – tudtuk meg Taskó Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől. A fagyos időszak utolsó szakaszában elvégezték a tavaszi fejtrágyázást a megyében. A szőlőkben, gyümölcsösökben pedig folyik a metszés. A belvíz elvezetése is nagy feladatot jelent egyes területeken, hiszen elpusztulhatnak az őszi vetésű kultúrák. Elsősorban a búza és a repce lehet érintett. A Bodrogközben és Taktaközben sok a talajvizes terület, de Dél-Borsodban is gondokat okoz a belvíz – emelte ki a megyei elnök. Március közepe táján elkezdődhet a korai vetésű növények ültetése, a borsó, tavaszi árpa, zab kerülhet a földbe, melyet áprilisban a kapásnövények követnek – ismertette a szakember.

Túl a nehezén

Az elmúlt egy-két hét során az évszak eddigi leghidegebb időszakán vagyunk túl. Sarkvidéki eredetű léghullám zúdult be hazánkba, a déli országrészben 24 óra alatt 15 Celsius-fokos lehűlést és főleg keleten sokfelé havazást okozva – számolt be az OMSZ Agrometeorológia. Péntektől kezdődően egy, a korábbiaknál szárazabb időszak következett, az enyhüléssel többnyire kisebb csapadék fordult elő. A csapadék nem is hiányzik, hiszen az elmúlt 30 nap során, főleg északkeleten hullott jóval több az átlagtól. A talaj felső egyméteres rétege országszerte teljesen feltöltődött nedvességgel, sőt sokfelé áll a víz a földeken. Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek, a csapadékos október miatt későn vetett búzaállományok fejletlenebbek kissé. A vetéseket károsító fagy nem alakult ki az elmúlt hideghullám során sem. Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius-fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A következő napokban várható száraz időjárás során csökken majd a vízborítás kiterjedése, ezzel együtt nagy területen igen enyhe idő valószínű. Az ország döntő részén az optimálist kissé meghaladó a szezon kezdete óta lehullott csapadék mennyisége.

(A borítóképen: A szőlőkben folyik a metszés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában