Érettségi

2021.02.19. 14:00

Idén is lesz szóbeli vizsga a diákoknak

Sok diák azt szeretné, ha csak írásbeli vizsgákat tartanának, hiszen hat hónap telt el jelenléti oktatás nélkül.

Hegyi Erika

2020.05.06. Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tantermében. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: MORICZ SABJAN SIMON

Hagyományos módon, írásbeli és szóbeli számonkéréssel tervezik megtartani az idei érettségit, jelentette be a napokban Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Kiemelte: az elmúlt tanév tavaszán, amikor csak írásbeli vizsga volt, az eredmények megfeleltek az előző öt év átlagának. A szóbeli vizsga azonban sok tanulónak javítási lehetőséget jelent.

Különböző diákszervezetek korábban azt kérték, hogy az idén is csak írásbelit tartsanak, hiszen a digitális oktatás megnehezíti a felkészülést.

Részben érthető

Mi lehetne a jó megoldás? – kérdeztük Molnár Zoltántól, a Pedagógusok Szakszervezetének Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökétől.

Elöljáróban megjegyezte, valószínűleg sok diák szeretné, ha csak írásbeli érettségi vizsgákat tartanának az idén. Ez részben érthető is, hiszen a mostani végzősök az előző tanévben is három hónapig digitális oktatásban vettek részt, a mostani tanévben szintén a harmadik hónapnál tartunk.

– Azt pedig be kell látni, hogy a digitális tanulás, nem olyan hatékony, mint a hagyományos, hiszen a személyes kontaktus hiánya nagyon rányomja a bélyegét az eredményre. A szóbeli mellett viszont az szól, hogy az írásbeli eredményén még javíthatnak a diákok. Hiszen vannak olyan tanulók, akik szóban jobban szeretnek bizonyítani. Azt sem tudjuk egyelőre, hogy májusban, júniusban milyen lesz a járványhelyzet, tehát lehet még változás – jegyezte meg az érdekvédő.

Hozzátette: nem szabad megfeledkeznünk a szakképzőiskolák tanulóiról sem. Nekik ugyanúgy részt kell venniük a gyakorlati vizsgákon, mint az érettségizőknek a szóbelin.

– Személy szerint az a véleményem, hogy ha a járványhelyzet megengedi, akkor mindenképpen meg kell tartani a szóbelit is. A legtöbb középiskolában egyébként folyik a személyes, vizsgákra felkészítés a jogszabály szerint megengedett, maximum 10 fős csoportokban. Igaz, ez a pedagógusoknak pluszmunkát jelent, hiszen kétszer-háromszor kell elmondaniuk ugyanazt, és közben az ez évi tananyaggal is haladni kell. Mindemellett a többi osztálynak is meg kell tartani az online órákat – sorolta Molnár Zoltán.

Ha visszamehetnének

Müller Eszter, a Herman Ottó Gimnázium végzős diákja. Véleménye szerint az idén sem kellene megtartani a szóbeli írásbeliket. Hozzátette, ez nemcsak a saját véleménye, hanem nagyon sok diáké.

– A legtöbb tantárgyból már megkaptuk a tételeket, és látjuk, hogy mennyire sok. Vannak olyan tantárgyak, amelyeknek teljesen különböző az írásbeli és szóbeli része, tehát külön felkészülést igényelnek. Például magyarból írásbelin szövegértés és szövegalkotás a feladat, a szóbelin azonban írók és költők életét, munkásságát kell tudni. Összesen hat hónap telt el úgy, hogy nem voltunk iskolában. Ez nagyon sok diákot demotivál, például engem is. Megoldás lehetne, hogy az érettségi előtt álló évfolyamok visszamehetnének az iskolába – vélekedett Eszter.

Átalakítják

Az érettségi általános vizsgakövetelmények megújításának köszönhetően a jövőben még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak és problémamegoldó készségnek, adta hírül a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az érettségi vizsgakövetelmények felülvizsgálatával folytatódik a köznevelésben a tartalomszabályozás felülvizsgálata és megújítása. A leglényegesebb, széles körben egyeztetett változás az, hogy a 2020-ban közzétett új kerettantervek módszertani megközelítéséhez illeszkedve több vizsgatárgynál előtérbe kerülnek a kreativitást és az önálló problémamegoldást igénylő értékelési formák – így például a projektmunka – alkalmazása, egyes vizsgatárgyak struktúrája ennek megfelelően módosul.

A módosított szabályok felmenő rendszerben lépnek életbe, a 2023/2024-es tanév őszi vizsgaidőszakáig a korábbi vizsgakövetelmények szerint zajlanak majd az érettségi vizsgák, a módosításnak tehát semmilyen hatása nem lesz az idei vizsgákra.

(A borítóképen: Érettségi koronavírus idején – egy emlékezetes kép tavalyról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában