állatvédelem

2021.02.04. 09:00

Hadban az illegális kutyaszaporítókkal

Az országos állatvédelmi stratégia megújítása előtt problémafelvető és megoldást kínáló kerekasztal-beszélgetést tartottak.

Apagyi Beáta

balról: Ovádi Péter, Csöbör Katalin és Dr. Alakszai Zoltán

Fotó: Bujdos Tibor

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásért felelős miniszteri biztos kezdeményezésére ültek össze a hatósági és civil szervezetek, önkormányzati és hivatali vezetők annak érdekében, hogy tapasztalatot cseréljenek, és a megyére is jellemző állatvédelemmel kapcsolatos problémákra megoldást találjanak. A két és fél órás beszélgetésen, valamint a jövőbeni feladatok végrehajtásában Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, valamint Alakszai Zoltán kormánymegbízott is fontos szerepet vállal.

Pilléreket keresnek

Ovádi Péter kiemelte, hogy a megbeszéléseken mindig egyetértési pontokat, pilléreket keresnek az egybegyűltekkel közösen, amelyeket majd be tudnak építeni az állatvédelmi stratégiába.

– Az első és egyik legfontosabb egyetértési pont az ivartalanítási program folytatása, hiszen az állatvédelemmel kapcsolatos tevékenységeket folytató civil szervezetek elmondták, hogy működési költségük legnagyobb részét ez emészti fel, így erre minél több forrást kell biztosítani a jövőben – mondta Ovádi Péter. – A második pillér, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a felelős állattartás fontosságára. Óvodai, iskolai környezetben megmutatjuk a gyerekeknek, hogy mi a különbség az állatok örökbefogadása és megvásárlása között, továbbá azt, hogy mennyi gondoskodást igényel az idők során teljes jogú családtaggá váló kis kedvenc. Harmadik egyetértési pontban az ebrendészeti telepek vizsgálatát javasoljuk, hogy később a hiányosságokhoz mérten tudjuk segíteni, támogatni az ott dolgozók munkáját. A negyedik pont, hogy felvegyük a harcot az illegális szaporítókkal szemben, kezdve többek között a telepek felszámolásával, ahonnan a kóbor­állomány nagy része kikerül. A problémák hatékony megoldásában kardinális szerepet játszanak az állatvédelem gerincét alkotó civil szervezetek, így az ő célzott támogatásuk rendkívül fontos. Miskolcon és a környékén olyan állatvédő egyesületek működnek, amelyek országos szinten kiemelt eredményeket tudhatnak magukénak. A beszélgetésen a Mályi Természetvédelmi Egyesület rávilágított arra, hogy az állatvédelem több a kutya-macska-nyuszi háromszögnél, ki kell terjeszteni mind a haszon-, mind a vadon élő állatokra is – tette hozzá végezetül.

A második pillér, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a felelős állattartás fontosságára – Ovádi Péter

Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő kiemelte, hogy vállalja a programhoz szükséges előterjesztések felvezetését az Országgyűlésben. Alakszai Zoltán kormánymegbízott felhívta a figyelmet arra, hogy proaktívan szeretnének részt vállalni a feladatokban, ehhez egy állatvédelemmel foglalkozó operatív szintű munkacsoportot kívánnak létrehozni.

(A borítóképen: Ovádi Péter, Csöbör Katalin és Alakszai Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában