rákellenes világnap

2021.02.08. 08:30

Fontos a rákszűrés, aki időt nyer, életet nyer

A tüneteket nem szabad semmibe venni, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Az idei rákellenes világnap alkalmából, dr. Furka Andrea, a B.-A.-Z. megyei központi kórház Klinikai Onkológiai és Sugárterápiás Centrum vezető főorvosa felhívta a figyelmet arra, hogy a szűrés „menete” a különböző szervrendszerek daganatainak esetében más és más. A programok kidolgozásánál figyelembe veszik, hogy melyik populáció a leginkább veszélyeztetett, és őket hívják, nekik ajánlják a szűrést. A szervezett szűrésre az érintettek meghívót kapnak; ezzel a lehetőséggel mindenképp élni kell!

– Természetesen olyan családokban, ahol halmozottan fordulnak elő daganatos betegségek, ott a szűréseket időben előre kell hozni. Célszerű erről háziorvossal vagy a kezelés alatt álló rokon onkológusával konzultálni. Minden szűrés egyformán fontos, nehéz és nem is szabad különbséget tenni közöttük. Szerencsére ma már bizonyos daganatok esetében az úgynevezett szűrőbuszok szinte „házhoz viszik” a lehetőséget, amiről időben értesítik a lakosságot. Amennyiben valakinek tünete van, például csomót érez a mellében, vagy véres a széklete, az azonnal forduljon orvoshoz, kérje esetleg betegsegítő szervezetek segítségét. A Magyar Rákellenes Liga képviselői is segítik a szakemberhez való mihamarabbi eljutást. Az időben felismert rákbetegségek az esetek nagy százalékában sikerrel gyógyíthatók. Azt szoktam mondani, hogy aki időt nyer, életet nyer – hangsúlyozta dr. Furka Andrea.

(A borítóképen: Dr. Furka Andrea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában