Szögliget

2021.02.24. 08:30

Fejlesztés után már látogatható Szádvár

A fejlesztést követően az alsóvár lett a várkomplexum fogadópontja esőbeállóval.

Forrás: NKNV

Elkészült a szögligeti Szádvár kulturális örökség megőrzését előirányzó projektje, tájékoztatott a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram a közösségi oldalán. A Nemzeti Várprogram keretében megvalósult beavatkozás célja a vár örökségvédelmi-turisztikai fejlesztése, aminek a gerincét egy biztonságos látogatói útvonal kialakítása és a látogatói útvonallal érintett várfalak stabilizálása adja.

A ligetes-fás romterületen a látogatói ösvény a nyomvonalvezetésével bevonja a vár vérkeringésébe az alsóvárat is, illetve kivezet a legszebb kilátással rendelkező helyekre. A fejlesztést követően az alsóvár lett a várkomplexum fogadópontja, ahol rendelkezésre áll egy esőbeálló is a látogatók számára. Ugyanitt egy tölgyfa gyilokjárón bejárhatóvá vált a 8–12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is.

A megújult várrom a gyönyörű természeti környezetben a „bakancsos turizmus” kedvelt célpontja lehet a jövőben, teszik hozzá.

Mint beszámoltunk már róla, hazánk legnagyobb romvára is bekerült a Nemzeti Várprogramba, ennek köszönhetően 2018-ban minden eddiginél nagyobb régészeti feltárása kezdődhetett, majd a kivitelezési munkák is elindultak annak érdekében, hogy látogatható legyen a romvár és a feltárt részei. A kulturális örökség megőrzését előirányzó projekt­fejlesztés 317 millió 500 ezer forintos költségét hazai költségvetési forrás biztosította. A várrom teljes területének minden eddiginél részletesebb, 3D lézerszkenneres felmérése is megtörtént, a turisztikai fejlesztést célzó munkálatok keretében a romok minél teljesebb állagmegóvására törekedtek.

(A borítóképen: Sok változás történt a látogathatóságért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában