Figyelemfelhívás

2021.02.12. 20:40

Extrém hideg, másodfokú figyelmeztetés! Mutatjuk a részleteket

Másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra, Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható extrém hideg miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Pénteki veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyék mellett – szombaton akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet. Ennek tekintetében adták ki ezekre a területekre a másodfokú figyelmeztetés.

Mi várható?

Azt írták: késő estétől ismét gyorsan fog hűlni a levegő. Szombat hajnalra keleten a szélcsendes, hóval fedett, derült tájakon nagy területen alakulhat ki mínusz 15 fok alatti hőmérséklet. Az Északi-középhegység területén pedig akár mínusz 20 fok alatti hőmérséklet is lehet.

Szombaton késő délutántól az északi megyék fölé vastagabb felhők érkeznek. Számottevő csapadék nem valószínű, inkább csak elvétve alakulhat ki hózápor. Az északnyugati szél éjszakára azonban kissé mérséklődik, szombaton ismét többfelé lesz erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -10 és -16 fok között várható, de a havas, derült, szélvédett északi völgyekben -20 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában -1 és -7 fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében megjegyezte azt is, hogy szombat délután az északkeleti határvidék közelében néhol gyenge hózápor alakulhat ki.

Fronthatás nem lesz, de a hideg, száraz idő terhelést ró a keringésre és a bőrre.


Mit jelent a másodfokú figyelmeztetés?

Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén nagyon körültekintőnek kell lenni, fontos vigyázni a biztonságunkra és az értékeinkre. Fontos részletesen tájékozódni az időjárás alakulásáról és követni kell a megbízható média által közvetített tanácsokat, illetve a hatóságok utasításait.

(Forrás: OMSZ)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában