Kóbor ebek

2021.02.04. 07:00

Átmeneti teleppel és szankciókkal lépnek fel

Szeretnék elérni, hogy ne legyenek kóbor kutyák az utcákon, és mindenhol megfelelő legyen a tartás.

Horváth Imre

20210129 Szikszó fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kutyamenhelyet létesített Szikszón az önkormányzat Hetesi Gergely képviselő kezdeményezésére.

Fotó: Ádám János

2019 novembere után több megoldandó feladat is várt a város vezetésére Szikszón, ezek közé tartozik a legtöbb településen szintén fogas kérdésnek számító kóborkutya-kérdés. Ugyan egy telep megvalósult korábban, ahová átmenetileg el lehetett helyezni az utcán begyűjtött állatokat, azonban sem a körülmények, sem a férőhely nem volt megfelelő ahhoz, hogy hatékonyan segítsen a probléma orvoslásában.

Gazdásítani tudtak

Így Hetesi Gergely önkormányzati képviselő, a városüzemeltetési bizottság tagja vette magára a feladatot, hogy megtegye, amit tud az ügy érdekében.

A város határában lévő telephelyen látogatásunkkor 11 eb lelt átmeneti otthonra. Az átmeneti kifejezés pedig fontos, ugyanis a képviselő hangsúlyozta: jelenleg nem menhelyről, hanem átmeneti megőrzőtelepről beszélhetünk, amelyet kutyabarátok tartanak életben. A feltételek – egyelőre – még nem teszik lehetővé, hogy menhelyként akkreditálják.

– Egy meglehetősen kezdetleges, tele kennelsorral szembesültünk, rossz volt a betonozás, OSB-lapokkal elválasztva a kennelek – mondta el Hetesi Gergely. – Azóta ponthegesztett hálóra cseréltük, lemezekkel takartuk, kijavítottuk a betonozást, elláttuk a telepet megfelelő közművekkel, vannak önkénteseink, akik naponta többször kijönnek ellátni az állatokat, fasort ültettünk a telephely mögé. Nagy előrelépés történt, de még mindig van tennivaló. Illetve rögtön azon voltunk, hogy a lehető legtöbb kutyusnak gazdát találjunk, amelynek köszönhetően eddig 27 ebet tudtunk gazdásítani. Mivel az új gazdik többsége szikszói, ez az eredmény közös siker. Egy újabb bizonyíték arra, hogy közösségben minden sokkal jobban tud működni. Ez a példaértékű eredmény a közös megbecsülésen, egymás tiszteletén alapszik, azon, hogy sokan igenis nyitott szemmel járnak, belátóan gondolkodnak, és ha egy „várostársuk” segítséget kér, lehetőségeikhez mérten ott vannak. Befogadnak, gondoskodnak, segítenek. Viszont mostanra ez kicsit kifulladt, ugyanis, ahol lehetőség volt kutyust befogadni első körben, ott megtették. Így a most bent lévő ebeket már biztosan nem tudjuk olyan gyorsan gazdásítani.

Menhelyet szeretnének

Annak érdekében, hogy a most is a telephelyen lévő vagy később bekerülő kutyusoknak gazdát tudjanak találni, már az egész országban keresnek. Volt olyan eb, amelyet a Balaton mellé vagy Győrbe vittek el az új otthonába. Nagy előrelépés lesz, hogy szakmai segítséget is kap az önkormányzat hamarosan. A Tündérmajor Egyesülettel előszerződést kötöttek, ennek értelmében ők segítenek majd be a telephely üzemeltetésébe, biztosítják az állatorvost és a szakmai hátteret ahhoz, hogy később – némi fejlesztést még eszközölve – már menhelyként is üzemelhessenek.

Szikszón először abban látták a megoldást, hogy felfejlesztik a telepet, és így helyet kaphat minden kóbor kutya. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban ezzel olajat öntenek a tűzre, ha ugyanis befogadnak minden ebet vagy eltulajdonítanak onnan, ahol nem megfelelően tartják, akkor úgy vannak vele, hogy úgyis elviszi az önkormányzat, és majd ellátja. Ez tehát nem bizonyult jó útnak. Az elképzelés szerint a büntetés és szankció, illetve a nyilvánosság szabhat gátat a nem megfelelő tartásnak.

– Felajánlottuk, hogy segítünk az ivartalanításban, oltásban, csippeltetésben, amiben csak lehet, de ilyen esetekben is inkább lemondtak az ebről, vagy kidobták – majd kerítettek helyette másikat. Lehet, hogy nem lesz annyira népszerű intézkedés némelyek körében, de polgármester úrral és jegyző asszonnyal egyeztetve szankcionálni fogjuk azokat, akik nem megfelelően tartják a kutyájukat. Ami önkormányzati hatáskörbe tartozik, ott mi fogunk bírságot kiszabni, ahol pedig fennáll a szabálysértés vagy bűncselekmény, ott minden esetben értesítjük a rendőrséget, és ők intézkednek majd. A jegyző által kiszabható közigazgatási bírságokat pedig nem lehet ledolgozni közmunkában, hanem vagy ki kell fizetni, vagy le kell ülni, így bízunk benne, hogy ez visszatartó erő lehet – mondta Hetesi Gergely.

Összeírják az ebeket

A közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik az ebeket a járőrözés során, felmérték már nagyjából a kutyákat, és jelenleg zajlik az ebösszeírás is a városban, amelynek köszönhetően tisztább képet kapnak majd.

(A borítóképen: Hetesi Gergely elmondta, volt olyan eb, amelyet a Balaton mellé vagy Győrbe vittek el az új otthonába)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában