Folyamatosan frissítve!

2021.02.24. 13:24

Hatástalanították az Y-híd építésénél talált bombát

Szerda délelőtt az Y-híd építésének munkálatai során, a Vörösmarty utca 97. szám előtt egy munkagép robbanószert fordított ki a földből, amely egy második világháborús rombolóakna.

Fotó: Vajda János

Frissítés:

17:30 Gajdos Milán hadnagy, a Tűzszerész Ezred Kommunikációs tisztje elmondta:

Egy 200 méteres sugarú körben zárták le az érintett területet, mely 32 épületet és több mint 100 embert érintett. A II. világháborús eredetű, 100 kilogrammos szovjet romboló légibomba egy élesített gyújtószerkezetet tartalmazott, ezt kellett eltávolítani a helyszínen ahhoz, hogy a bombatest biztonságosan szállítható legyen. Csak a gyújtószerkezet megsemmisítéséről van szó egyébként, nem a bomba felrobbantásáról. A helyszín közelében hatástalanították a gyújtószerkezetet, a bombatestet pedig a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják későbbi megsemmisítésre. A korlátozásokat mostanra feloldották, az emberek visszatérhettek az épületekbe.

A gyújtószerkezetről további fotókat osztottak meg az ezred közösségi oldalán:


 

Mivel a tűzszerészek az akna szétszerelése, vagy helyszíni megsemmisítése mellett döntöttek, így a rendőrség 200 méteres sugarú körben védőzónát jelöl ki. Az ebbe a körbe eső magánházak, üzletek, közintézmények kiürítését megkezdték fél három után.

A legfrissebb információnk szerint az aknát nem fogják elszállítani, hanem a délután folyamán a helyszínen robbantják majd fel.


Mint a megyei rendőr-főkapitányságon megtudtuk, a munkálatokat azonnal felfüggesztették, jelenleg a rendőrség biztosítja a helyszínt. Már Miskolcra tartanak a Magyar Honvédség tűzszerészei, akik gondoskodnak majd a robbanószer elszállításáról és megsemmisítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában