Diósgyőri vár

2021.02.09. 07:00

A vár népe már leltároz és csomagol

Teljesen kiürül a Diósgyőri vár, a kiállításokat lebontják, a tárgyakat biztonságos helyre szállítják.

Hegyi Erika

Hamarosan kezdődik a Diósgyőri vár rekonstrukciójának második üteme. A tervek szerint február 9-én adja át a város az építési területet a beruházónak. A munkálatok megkezdése előtt azonban a vár termeit és helyiségeit ki kell üríteni, a múlt héten elkezdődött a kiállítási tárgyak leszerelése, gondos csomagolása és elszállítása.

A fontos és felelősségteljes munkákban részt vesz Lovász Emese régész, a Diósgyőri vár tudományos szakértője is, aki a következő, szomorkás hangulatú sorokat posztolta közösségi oldalán: „Sokszor fájt és szorított ez az eltéphetetlen kapocs, nagyon lassan vált örömteli kötéssé, amikor a megálmodott kiállítási tervek nyomán a »mesélő vár« életre kelt. Hány év munkája is, ami most eltűnni látszik...? Sorra ürülnek ki a termek, válnak kopárrá a falak. Még pár nap, és raktárba kerül minden, ami a napjaink része volt. A várnép csomagol, leltároz, szívével-lelkével is fényképez, hogy majd minden újra a helyére kerülhessen.”

Fotóznak, leltároznak

Lovász Emese az Észak-Magyarországnak elmondta: az utolsó szögig minden egyes tárgy, ami egyedileg azonosítható, kap egy leltári számot. Excel-táblázatban katalogizálják őket helyiségenként, hogy majd minden az eredeti helyére kerülhessen vissza.

Ezenkívül mindent lefotóznak, hogy rögzítsék a bontás előtti állapotot. A tárgyakat légfóliába csomagolják, majd dobozolják, végül raktárba kerülnek.

– Annak idején több hónapig tartott, amíg elkészültek a kiállítási tárgyak, azt viszont hosszú szellemi munka előzte meg, tervezés, ötletelés, az egész kiállítás felépítésének kigondolása. A helyiségek folyamatosan gazdagodtak. A látogatók mondták is, hogy nemrégen jártak a várban, és már azóta is mennyi új látnivalóval találkoztak. Most le kell bontanunk az egész kiállítást, a helyiségek teljes belső berendezését. Csak a színes képtáblákból több mint 1100 darab van, ezek az úgynevezett mesélő képek, melyek puzzle-szerűen függtek a falon. A legnagyobb munka talán ezek leszerelése és csomagolása. Óriási feladat a bútorok szétszerelése is. Ezek ugyan nem eredeti bútorok, de mind nemes anyagból készült, tölgyfából, diófából, ahogy mondani szokták, benne van az anyag. A készítőjük is darabokban hozta a várba, és itt rakta össze – sorolta Lovász Emese.

Biztonságos helyre

Hozzátette: az igaz, hogy a várban külső munkákat végeznek majd, de megbontják a lapos tető szigetelését, ezért a kivitelező nem vállal felelősséget a beázásért. Emiatt kell kiüríteni a vár helyiségeit.

– Óriási munka ez, talán február végéig végzünk vele – mondta az Észak-Magyarországnak Novák Irén, a várat is üzemeltető Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője. – Mivel közel két évig tart a rekonstrukció, a tulajdonossal és a kivitelezővel úgy egyeztünk meg, hogy jobb, ha a kiállítási tárgyakat biztonságos helyre szállítjuk, nehogy megsérüljenek. Raktározásra olyan helyet választottunk, ami jól szellőzik és páramentes. A tárgyak csomagolóanyagát is körültekintően választottuk meg, ebben kértük a Herman Ottó Múzeum munkatársainak a segítségét, akik egyébként a kiállítások lebontásában és csomagolásában is segítenek – adott tájékoztatást az ügyvezető.

Várépítő túrák

Elmondta azt is, bár a rekonstrukció két éve alatt a vár zárva tart, de időszakosan látogatható lesz. Úgynevezett várépítő túrákat szerveznek majd hétvégente, amelyeket előre meghirdetnek a közösségi oldalon. Azonban a vásártér és a Lovagi tornák tere továbbra is különböző rendezvények helyszíne lehet, így nem áll meg az élet a vár környékén. Azt azonban még nem tudni pontosan, hogy a munkálatok mikor kezdődnek, folyamatos az egyeztetés.

Mint korábban írtunk róla, a Diósgyőri vár rekonstrukciójának második üteme több mint 10 milliárd forintba kerül, az állami támogatást a miskolci önkormányzat 1,5 milliárd forinttal egészíti ki.

(A borítóképen: Raktárba pakolják a vár berendezését, hamarosan kezdődik a rekonstrukció második üteme)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában