koronavírus

2021.02.11. 09:00

A munkáltató kérheti a munkavállalót, de nem kötelezheti az oltásra

Még nem írhatja elő a munkáltató a munkavállaló számára a Covid-elleni védőoltást.

20210131 Encs fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első és második adagjával oltanak a Tisztáninneni Református Egyházkerület Encsi Idősek Otthonában.

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) idén még nem jelentette meg az egyes munkakörökhöz kapcsolódó védőoltás-ajánlását. Ha a listájukra felkerülne a koronavírus-elleni vakcina, akkor a munkáltatónak fel kell majd ajánlania a védőoltás beadatásának lehetőségét azoknak a munkavállalóinak, akiknek a kockázatbecslés alapján azt meg kell kapniuk

Munkaköri előírás

Amíg ez nem történik meg, egyéni döntésen múlik a Covid-elleni oltás elfogadása, és sem előnye, sem hátrány nem származhat a munkavállalónak abból, hogy beoltatja magát, vagy nem.

A Magyar Orvosi Kamara titkára, Nagy Marcell ugyanakkor úgy nyilatkozott: nincs semmi rendkívüli abban, ha egy munkáltatónak lehetősége lesz dönteni, hiszen most is vannak munkakörhöz kötött védőoltások. Az NKK ajánlása szerint a például a vadászoknak, erdészeknek, vágóhídi dolgozóknak, állatorvosoknak be kell oltatniuk magukat a veszettség ellen. Az egészségügyi alkalmazottak munkavégzése a Hepatitis B elleni oltatáshoz kötött, de előfordulhatnak járványveszélyes helyzetek, amikor egy betegség terjedésének megfékezése érdekében teszik kötelezővé a védőoltást, például hastífuszos betegek környezetében élők számára.

A munka törvénykönyve értelmében a munkáltató feladata a biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosítása, köteles tehát a munkavállaló megbetegedésének kockázatát minimalizálni.

Példaadás

Szükség esetén egészségügyi megelőző intézkedéseket is alkalmazhat. A koronavírus-járvány első hulláma óta számos kis- és nagyvállalkozás önálló tesztelések megszervezésével igyekezett elejét venni a fertőzésgócok kialakulásának. A termelés zökkenőmentes fenntartásának a leghatékonyabb eszköze természetesen mindenütt az alkalmazottak vírus elleni oltása lenne, ez a „fegyver” azonban nem áll a cégvezetők rendelkezésére.

– Amíg nem kötelező a védőoltás, a munkáltatók nem tehetik meg, hogy előírják. Azok a vállalkozások, amelyeket az átlagosnál súlyosabban érintett a járvány és gazdasági problémák sorát voltak kénytelenek elszenvedni az elmúlt hónapokban, erős agitációs tevékenységet fognak kifejteni a munkatársak körében – mondta a BOKIK elnöke. Bihall Tamás úgy gondolja: a társaságok vezetőinek jelentős része élni fog és akar a védőoltás lehetőségével, és ha ezt megteszi, egy fegyelmezett munkahelyen a munkatársaitól is elvárhatja, hogy kövessék a példát.

Az alkalmazottak védőoltásával kapcsolatban magánemberként fogalmazta meg álláspontját Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, arra hivatkozva: az erre vonatkozó kérdések és döntések a bizalom és valóság érzékelésének a világába tartoznak.

– A cégek, vállalatok világa nem homogén massza, elég csak azokra a stratégiai szolgáltatókra, erőművekre, ellátó-rendszer üzemeltetőkre gondolni, akik nélkül megbénul az ország, a munkatársak kiesése pedig országos nehézségeket okozna. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben más a helyzet, mint azokon a területeken, ahol ennek veszélye a megbetegedések esetén sem áll fenn. A hazai oltási rendben a rangsorolást ismereteim szerint matematikai modellek, idő- és hatáselemzések alapján építették fel. Akiknek ez a felelőssége, meg lehet bízni mérlegelésük helyénvalóságában. Egy ország sikeres működésében a bizalomnak és a célok elfogadásának óriási szerepe van, ez adja a siker hátszelét, ezért nem tudom elfogadni, ha ezt politikai érdekek alapján igyekeznek csökkenteni – szögezte le Kovács Árpád.

Fegyelmezett iparág

A nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos stratégiai iparágak, így az energiaszektor legérzékenyebb pontjain, például a paksi atomerőműben vagy a rendszerirányító központokban dolgozó munkavállalók oltásra kötelezése akár indokolt is lehetne a járványidőszakban. Nem zárkózna el ez elől az érdekképviselet, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége sem, azt viszont nem támogatják, hogy a munkáltatók azt a munkavégzés feltételéül szabják meg – tudtuk meg Szilágyi Józseftől, a szervezet elnökétől. Nem lenne példa nélküli számukra ez a helyzet, volt már hasonló próbálkozás a kullancs elleni oltással kapcsolatban, ám azt a kezdeményezést végül visszavonták. Az energiaipar legérzékenyebb munkaköreiben alkalmazottak kötelező PCR-tesztelését viszont április óta folyamatosan végzik – emlékeztetett, hozzátéve: figyelemmel kísérik a Covid-vakcinázással kapcsolatos fejleményeket is. Az ágazati szereplők mindenesetre vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az oltási rendben a hazai gazdaság kulcsterületei esetleg hamarabb jussanak oltáshoz.

A kritikus infrastruktúrában dolgozók – noha nem részletezik, ki tartozik bele ebbe – az NKK honlapján elérhető lista szerint most az utolsó előtti, 6. helyen szerepelnek. Az iparág azonban fegyelmezett – jegyezte meg Szilágyi József, aki elmondta: a járványügyi szabályokon még a nyári időszakban sem lazítottak. Erőteljesen növekszik a munkavállalók oltási hajlandósága is, ami mostanra bőven 50 százalék fölött van.

(A borítóképen: Bizonyos hivatások vagy szakmák már most is oltásokhoz kötöttek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában