A vakcina védelem!

2021.02.16. 08:30

A közönség is elfogadja a „vírusútlevelet”

A fesztiválszervezők vélhetően osztják a Paddy and the Rats zenekar gitárosának, Joey MacOnkaynak a véleményét arról, hogy ha egy Covid elleni oltást igazoló „vírusútlevél” segíthet abban, hogy megtarthatóak legyenek a nyári programok, akkor ez a belépéshez a közönség részéről is elfogadható feltétel lehet.

Méhes László

Fotó: PADDY and THE RATS

Bizakodva várják a nyarat

Egy koncertező zenekar bevételeinek nagy része a nyári fesztiválszezonban, kisebb része a tavaszi-őszi klubszezonban keletkezik. A Paddy and the Rats fellépéseinek tavaly alig 10-15 százaléka valósult meg, ősszel viszont a koronavírus újra bezárta a klubtermeket. Idénre a bizonytalanságok maradtak, és a bizakodó várakozás.

– Jelenleg annyit tudunk, hogy leghamarabb június végétől lehet esetleg arra számítani, hogy bizonyos korlátozások mellett újra lehetnek nyilvános szabadtéri koncertek. Ez a legoptimistább forgatókönyv – érzékelteti Joey MacOnkay. – A szervezők most is dolgoznak a nyári fesztiválok egy részén, de azt csak tavasszal fogjuk látni, hogy a legnagyobb rendezvényeket meg lehet-e majd tartani, hiszen ezeknek az előkészületei több hónapos szervezést igényelnek. De inkább csináljunk egy biztonságos 2-3 ezer fős koncertet, mint egy kockázatosat 10 ezer látogatóval, mert már az is sokkal jobb, mint a mostani semmi.

A járványhelyzet árnyékában az elővigyázatosság mindenesetre várhatóan fő szempont lesz a nyilvános programokon, bár a Covid elleni oltást valószínűleg nem a szervezők fogják saját hatáskörben megkövetelni a fellépőktől és a közönségtől. Inkább attól függ majd, milyen kormányrendelet lesz érvényben a rendezvényekkel kapcsolatban. Az viszont fontos dolog, hogy a fesztiválszezon kezdetéig meglegyen a lehetősége a közreműködőknek az oltás megszerzésére.

Én biztosan oltatni fogom magam, amint erre lehetőség nyílik – Joey MacOnkay

A koronavírus elleni védőoltás beadatása témaként még nem merült föl a Paddy and the Rats tagjai között, de Joey úgy vélekedik: nagy valószínűséggel inkább oltáspárti, mint oltásellenes a zenekar túlnyomó része.

– Én biztosan oltatni fogom magam, amint erre lehetőség nyílik, mert sokkal kisebb kockázatát látom az oltásnak, mint a betegségnek – teszi egyértelművé álláspontját.

A kérdésre, hogy fontosnak tartaná-e, hogy a fesztiválok és koncertek látogatóinak „vírusútlevele” legyen a belépéshez, így fogalmaz:

– Tény, hogy a járvány tömegben terjed a legjobban, így sajnos világos, hogy ezért magas a kockázata a közösségi rendezvényeknek. Ha a védettség igazolása csökkenti a kockázatot, szerintem elfogadható kompromisszum mindenki részéről.

(A borítóképen: A zenészek szerint is az elővigyázatosság fontos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában