COVID-19

2021.02.10. 17:30

A kistelepüléseken is oltanak

Azokban a községekben sem kell félni, ahol csak helyettesítő orvos van, mert ott is megkapják majd a vakcinát.

Hegyi Erika

20210206 Szolnok Dr. Berkó Attila , a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szombaton délelőtt meglátogatta a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben kialakított oltópontokat. A képen Monzéger Erzsébet oltónővér és Dr Karácson János volt újszászi háziorvos látható oltás közben. Fotó:Kiss János KJ Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Kiss János

Az elmúlt hétvégén is folytatódott a legidősebbek koronavírus elleni oltása. A háziorvosok a körzetükből hat-hat, 98 évnél idősebb beteget küldhettek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház oltópontjára, tíz-tíz embert pedig maguk oltottak be. Mivel a megyében csak ez az egy oltóközpont működik, az embereket vagy a betegszállító vagy a településük busza, esetleg valamelyik hozzátartozójuk szállítja a helyszínre.

Majd később

Azonban felmerül a kérdés, mi történik azokkal az idősekkel, akik olyan kistelepülésen élnek, ahol évek óta nincs állandó háziorvos. Az Országos Kórházi Főigazgatóság​ Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának adatai szerint megyénkben 64 praxis betöltetlen, ebből 9 gyermek háziorvosi körzet. Azonban vannak olyan felnőtt és vegyes körzetek, amelyek már 2004 óta betöltetlenek, ilyen például a felsőgagyi is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezeken a településeken nincs háziorvosi ellátás, hiszen helyettesítő orvosról minden önkormányzatnak gondoskodnia kell. Felsőgagy, Alsógagy és Csenyéte helyettesítő háziorvosa dr. Vandlik Mihály László, aki ugyan már 82 éves, de vállalta a három település lakóinak ellátását.

Az Észak-Magyarországnak elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szervtől az elmúlt héten azt a tájékoztatást kapta, hogy a körzetében nincs 89 évesnél idősebb ember, ezért listát sem kapott és vakcinát sem. A későbbikben azonban várható, hogy ő is megkapja a regisztráltak névsorát, és remélhetőleg az oltóanyagot is. Ugyanúgy kell majd eljárnia, mint a nagyobb városok háziorvosainak. Lesz, akit a település rendelőjében olt be, lesz, akihez házhoz megy, és lesznek olyanok is, akik a megyei kórház oltóközpontjában kapják meg a vakcinát.

Encsen dr. Janoczkó Erzsébet háziorvos is helyettesít, méghozzá a saját körzetében, hiszen már 3 éve nyugdíjasként dolgozik. Meg is jegyezte, nagyon jó lenne, ha érkezne egy fiatal orvos a helyére. Ő a múlt héten csütörtökön kapott egy ampulla Moderna-vakcinát, ami 10 beteg oltására elegendő oltóanyagot tartalmazott. Előzőleg megkapta a listák, amin 19 név szerepelt a legidősebb, regisztrált betegei közül.

– Egy betegem sajnos kórházban van, egyvalaki kicsit később szeretné megkapni a vakcinát, egy pedig azért nem kapta meg egyelőre az oltást, mert nem fért be a 16 fő közé. Hat idős embert az önkormányzati busz szállított Miskolcra az oltóközpontba, 10-et pedig én oltottam be. Rendelési idő után jöttek, 20 perces időközönként. Mivel régi betegeim, mindenkinek ismerem az egészségügyi problémáját. Az általános állapotfelmérés és beleegyező nyilatkozat aláírása után következett az oltás. A szükséges papírokat előre elkészítettük, így gyorsan, problémamentesen zajlott minden – sorolta a háziorvos.

Megjegyezte: az oltás szervezése nagyon sok adminisztrációs és szervezési munkával jár, hiszen minden egyes beteget fel kell hívni, időpontot kell vele egyeztetni. Meg kell tudni azt is, hogy lesz-e, aki behozza őt a rendelőbe, vagy ki az, aki el tud menni a város buszával az oltóközpontba, kinek van szüksége esetleg kísérőre.

– Van olyan betegem, aki kérte, hogy otthon oltsam be, és olyan is, aki még fel tudna szállni a buszra, de stresszel, idegen környezetben bizonytalan. Mindezek ellenér nagyon örülök, hogy kaptam vakcinát, és elkezdhettem az idősek oltását. A betegeim is nagyon várták, a körzetemben sokan regisztráltak – tette hozzá a háziorvos.


Már 1200 idős fordult meg az oltóponton

Szabó Miklós, a megyei központi kórház oltópontjának vezetője vasárnap az M1 tévécsatornának jelezte, az egészségügyi dolgozók második körös oltása mellett már zajlik az időseké is, közülük vasárnap estig mintegy 1200-an kapták meg a vakcinát. A háziorvos egy listából választja ki a beoltandókat, és jelzi a központ számára, hogy mire kell velük kapcsolatban odafigyelni. Ez alapján dől el, ki kaphat vakcinát. Az oltás gördülékenyen halad, aki időpontra érkezik, fél órán belül távozhat. A miskolci oltóponton a Pfizer–BioNTech-vakcinát használták, ennek előre jelzett mellékhatása a szúrás helyén duzzanat, bőrpír, esetleg enyhe fájdalom az alkarban, továbbá hőemelkedés, levertség, esetleg láz. Az intézményben eddig összesen 13 ezer oltást adtak be.

(A borítóképen: Tervszerűen halad az idős emberek oltása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában