egészségügyi ellátás

2021.02.05. 19:00

A hálapénz már a múlté

Mindkét fél büntethető, ez komoly visszatartó erő.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A parlament tavaly októberben elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvényt, amely jelentős változásokat hoz az egészségügy területén. A január 1-jén hatályba lépett törvénnyel párhuzamosan a Btk. is módosult, és bűncselekménynek nyilvánította a hálapénz adását és elfogadását.

Amely cselekmény akár egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető!

8 ezer forintnyi ajándék

A törvényalkotó ugyanakkor a rögzült szokások kedvéért hagyott egy kiskaput: az egészségügyi dolgozók számára a mindenkori havi minimálbér 5 százalékát meg nem haladó értékű ajándéktárgy egyszeri alkalommal történő elfogadását teszi lehetővé. Ez a jelenlegi minimálbér alapján körülbelül 8 ezer forintot jelent, ha valaki hosszabb időn át szorul ápolásra, akkor az ajándékozás kéthavonta történhet.

A Belügyminisztériumtól származó információ szerint a rendőrségnél egy speciális alegység végzi majd a bűncselekmények felderítését. Mindenekelőtt az érintettek felvilágosítására és tájékoztatására fókuszálva elsődleges feladatuk a megelőzés, nem a büntetés.

Büntetőjogászok tudják, hogy az ilyen bűncselekményeket a legnehezebb felderíteni, ahol az összes résztvevő érdeke ugyanaz, és nincs sértett, aki feljelentést tenne.

„Ez egyfajta korrupció volt, amely évtizedek óta megoldásra várt. Nemcsak korrumpálta a résztvevőket, de adómentes jövedelemként a feketegazdaságot is erősítette. Azt várjuk ettől a változástól, hogy letisztul a rendszer. Ezentúl mindkét fél büntethető lesz, ez komoly visszatartó erő. A párhuzamosan bevezetett komoly bérrendezéssel együtt elegendő motiváció lehet a régi szokások megváltoztatására. A lényegesen jobb törvényes jövedelmekkel a hálapénz okafogyottá vált. Ha korábban sikerült a rendőrségi korrupciónak gátat vetni, most is sikerülni fog – mondta a Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. megyei elnöke, dr. Csilek András. – A kamarának ez komoly eredmény, hiszen régóta küzd az átláthatatlan rendszer és a korrupció ellen. Itt volt már az ideje a törvényalkotók határozott lépésének. Az akarat hiányzott hozzá eddig is.”

A Magyar Orvosi Kamara és a miniszterelnök tavaly őszi megállapodása után az orvosok alapfizetése 2023-ig több lépcsőben jelentősen emelkedik. Az emelés 70 százalékát már idén februártól megkapják azok, akik aláírják az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Két év múlva egy kezdő rezidens így nettó 448 ezer forint alapbért kaphat, egy tíz éve szakorvosként dolgozó orvos nettó 900 ezret, a pályája végén álló tapasztalt orvos pedig nettó 1,5 millió forintot. Ezen túl lehetőség van prémium adására, illetve az ügyeleti díjak is pluszjövedelmet jelentenek az állami ellátásban.

Az akár milliós összeget is elérő orvosi jövedelmek bevezetésétől mind a kormány, mind az Orvosi Kamara okkal reméli, hogy megszünteti azt az áldatlan állapotot, amit a hálapénzrendszer jelentett évtizedek óta.

(A borítóképen: A hála már nem pénzkérdés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában