oktatás

2021.01.24. 11:30

Vége van az első félévnek

A félév végi lezárásokat a digitális oktatás nem nehezítette meg.

Apagyi Beáta

20200115 Szeged Szerb nyelvű iskolákkal gazdagodik Szeged Szerb általános iskola és óvoda a Stefánia úton Fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: MW

Fotó: Kuklis István

A 2020/2021-es tanév első féléve január 22-ig tartott.

Az osztályozóértekezleteket követően, a diákok és szüleik január 31-ig értesülnek a teljesítményeket igazoló érdemjegyekről.

Mikitáné Újjobbágy Erzsébet, a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola igazgatója szerint, intézményükben a félév lezárását nem befolyásolta a járványhelyzet, a pedagógusok és az osztályok is mindvégig jelenléti oktatásban maradtak.

Megszokott rend

– Csupán egy osztályunk volt egy hétig digitális munkarendben. A félév lezárása a korábbi évekhez hasonlóan történik. Kis csoportokban fogjuk megtartani a nevelőtestületben az osztályozóértekezleteket, a járványügyi szabályok maximális figyelembevételével. Iskolánkban a Kréta-rendszerben január 29-én válnak láthatóvá a bizonyítványok, amelyeket természetesen nyomtatott formában is eljuttatunk a szülőknek – adta lapunk tudtára az igazgató.

Az általános iskolásokkal szemben, a középiskolás diákok november közepétől otthonról, internetes felületeken keresztül folytatták tanulmányaikat a kormány által hozott rendeletnek megfelelően. Kerboltné Tóth Edit, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tanulmányi igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a tanulók mind a tantermi oktatás során novemberig, mind a tantermen kívüli digitális oktatás alatt szereztek elég érdemjegyet a félév biztonságos lezárásához.

Ha kell, javíthatnak

– Szükség esetén javítási alkalmakat biztosítottak a szaktanárok. Az online kapcsolat segítségével szóbeli és írásbeli felelésre is volt lehetőség. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert iskolánkban valamennyi tanuló rendelkezik a tanuláshoz megfelelő informatikai eszközzel. Laptopokat adtunk kölcsön azoknak, akiknek erre szükségük volt. A távoktatás keretében a tanárok minden lehetőséget kihasználtak a korszerű oktatás módszereivel biztosítani a tanulók haladását. Nem tapasztalunk lényeges különbséget a korábbi és jelenlegi teljesítmények, osztályzatok között. Kezdetben előfordult, hogy egy-egy dolgozatírásnál a diákok megpróbálták kihasználni az online tér lehetőségeit, de most már ez egyre ritkábban fordul elő, hiszen a tanárok is nagyobb figyelmet fordítanak a puskázás lehetőségeinek kivédésére – tette hozzá Kerboltné Tóth Edit.

Tompa Médea, a Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium igazgatóhelyettese így fogalmazott a félév végét követően:

– A digitális oktatásra vonatkozó visszajelzések pozitívak voltak a diákok részéről, az online programok lehetővé tették, hogy az órákon lássuk, halljuk egymást, így a szóbeli feleltetés is könnyen megvalósítható volt. Az iskolánkban sajátos nevelési igényű gyerekek is tanulnak, szerencsére nálunk sem okozott fennakadást a digitális forma, ami leginkább a szülőknek köszönhető. Ha elakadtak és elakadnak továbbra is van lehetőség az órákon kívüli egyéni konzultációra, ehhez időpontot kell kérni az adott oktatótól, akivel telefonon, online vagy személyesen az iskolában is beszélhetnek a felmerülő problémákról – árulta el Tompa Médea.

Személyes kapcsolat nélkül

Az iskola végzős diákja, Branyiczki Maja megerősítette, hogy a tavalyi évhez képest, az idei félév könnyebb volt számára.

– Kezdetben több felületen keresztül kaptuk az anyagot, ebben a félévben ez már csak egyetlen egységes felületre redukálódott. A feladatokat, a dolgozatokat is azon keresztül írjuk, juttatjuk el az oktatónak. Emellett viszont hiányzik a személyes kapcsolat, bár a szorgalmasabbak közé tartozom, itthon hajlamos vagyok halogatni a kötelességeimet, nehezebb rávenni magam a tanulásra – mesélt helyzetéről Maja.

(A borítóképen: Az első félév lezárása után, január 31-ig értesülnek a szülők, hogy milyen lett a gyermekük bizonyítványa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában