Fejlesztés

2021.01.20. 15:00

Új óvodát épít az egyház

Ózdon az Alkotmány útról a Kazinczy útra költözik majd az intézmény, a régi épület hasznosítása az önkormányzat feladata lesz.

Marosréti Ervin

Fotó: Olvasónk

Jelenleg tizenhárom óvodai intézménybe, több mint ezeregyszáz gyermek jár Ózdon. Ezek közül tizenkettő önkormányzati fenntartású, egy pedig az egyház kezelésébe tartozik. Utóbbi az Alkotmány úti Óvoda, amely a mostani formában már nem sokáig működik tovább. A Magyar Katolikus Egyház a kormány támogatásával ugyanis új óvodaépülettel gazdagítja a falusi városrészt. A tervek szerint a Római katolikus templom közvetlen szomszédságában valósítják meg a kivitelezést.

Tavasszal kezdődhet

– Több lehetséges helyszín is szóba került az építkezéssel kapcsolatban – mondta el érdeklődésünkre Mischinger Ferenc ózdi plébános. – Először a régi piactér környékén tervezték a beruházást, de ott túl vizes volt a terület. Ezután vetődött fel a templom mögötti karitászudvar, ami ugyan kicsit lejtős, de az építészek és a földmunkások meg tudják oldani ezt a problémát. A napokban végeztek talajmechanikai ellenőrzést, és a tervek szerint tavasszal az építkezés is elkezdődhet. Bízom benne, hogy sikerül a terveket tartani, de ebben a vírusos helyzetben konkrétumot nehéz bármiben is mondani. Annak is örülök, hogy az érsekség úgy vette át a területet, hogy a karitászház is megmarad, semmit nem kell elbontani, így is elfér majd az új óvodaépület.

Fontos állomás

Az Alkotmány úti Óvodában száz gyerek tölti a mindennapokat, így az új épületet is úgy tervezik, hogy a jelenlegi létszám számára biztosított legyen az elhelyezés.

– Az országos óvodafejlesztési program keretében valósul meg a kivitelezés, amely fontos állomás lesz a városrész előrelépése során – fogalmazott dr. Csuzda Gábor, a terület önkormányzati képviselője. – Négy csoport befogadására lesz alkalmas az épület, így sokkal jobb körülmények fogadják majd azokat a gyerekeket, akik jelenleg az Alkotmány útra járnak. Az viszont aggodalommal tölt el, hogy mi lesz a sorsa a régi épületnek, amely városi tulajdonban van.

Több lehetséges helyszín is szóba került az építkezéssel kapcsolatban – Mischinger Ferenc

Kohászmúlt

Az építkezés és az intézmény átköltözése azonban újabb feladatot jelent, hiszen az Alkotmány úti ingatlan hasznosítása az önkormányzat feladata lesz. A városházán erre vannak elképzelések, de konkrétum egyelőre még nincs.

– Több lehetőség is szóba jöhet ezzel kapcsolatban. Fontos, hogy a város építészeti múltjához szorosan kötődő épület jó állapotban megmaradjon, még fontosabb, hogy hasznos funkcióval működjön – tette hozzá Farkas Péter Barnabás alpolgármester. – Bízom benne, hogy közösen, hosszú időre sikerül megőrizni ezt a kohászati múlthoz kapcsolódó ingatlant.

(A borítóképen: Az új óvoda látványtervét már nyilvánosságra hozták)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában