Vice vessző szentelés

2021.01.25. 18:30

Úgy tűnik, hogy idén tele lesz a pince

A Vince-naphoz kapcsolódó népszokások szerint igencsak jó lehet majd a bortermés.

Fotó: Kozma István

Idén is megrendezték a Diósgyőri Római Katolikus Templomban a Vince-naphoz köthető vincevesszővágást az István Nádor Borlovagrend részvételével.

A vasárnapi mise keretében szentelték a vesszőket, amelyeket ebben az évben is borvidékünk több településéről hozták el a szőlősgazdák, hogy aztán megtisztulva, hitben és energiában megerősödve kerülhessenek ki ezek a szentelt venyigék a földbe.

Január 22-én ünnepeljük Szent Vince napját, ami az első szőlészethez-borászathoz kapcsolódó jeles nap.

Zaragozai Szent Vince a 3–4. században tevékenykedett. A spanyol vértanú-diakónus kultusza a latin egyházban igen ősinek számít, Rómában több templom viseli a nevét.

A borkereskedők, szőlőművesek, vincellérek és pincemesterek védőszentjévé vált.

Disznósajt a szőlőtőkén

Latin nevének (Vincentius) jelentése „győzedelmes”. Vincét a középkortól kezdve úgy tisztelték, mint aki legyőzi a tél sötét hatalmait, és előkészíti a lassan közeledő tavasz útját. Nevének a vinum-bor szóval rokon hangzása magyarázza, hogy a szőlőművesek Vince névnapjának időjárásából a következő bortermésre jósoltak. Ugyanezt erősíti a francia Vincent név „százannyi bor” jelentése. A január 22-i Vince-nap legelterjedtebb szokása a termésjóslás. Például a Vince-napi időjárásból a várható kukoricatermésre jövendöltek: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek. Vince napján a szőlőtermelők figyelték az időjárást, szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre következtettek. Sokfelé előfordult, hogy disznósajtot, hurkát akasztottak a szőlőkarókra, hogy olyan nagy szőlőfürtök teremjenek.

Január 22-én a szőlőből vesszőt kell metszeni, majd meleg szobában vízbe állítani. Ha kihajt, a rajta található rügyek alapján megjósolható az őszi termés mennyisége. Ha csapadékos az idő a szent ünnepén, esetleg olvad, és megcsordul az eresz, a bortermés megfelelő lesz. Versbe szedve: ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince. Ha hihetünk neki, akkor idén tele lesz, hiszen tavaszi volt az idő, és csorgott az eresz. A hagyomány szerint a jó termést azzal is elő lehet segíteni, ha Vince neve napján sok bort iszunk, ami szintén növelheti a termés mennyiségét.

(A borítóképen: Diósgyőrben a vasárnapi misén szentelték a vesszőket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában