időjárás

2021.01.26. 15:30

Túl sokat nem tehetünk, ha érkezik a hideg- vagy melegfront

A frontok jönnek-mennek, ezzel megkeserítik nagyon sokak életét.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Amikor hidegfront érkezik, a levegő hőmérséklete és a páratartalma csökken, a légnyomás nő. Ilyenkor heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, alvás­zavarok, nyugtalanság nehezítheti meg az érzékenyebbek életét. Melegfront esetén a hőmérséklet és páratartalom nő, a légnyomás csökken, a jelentkező tünetek közé sorolható a migrénes fejfájás, a fáradtság, fokozódhat a balesetveszély, hiszen koncentrációnk minősége romlik. Kettős fronthatás esetén a hideg és meleg légtömegek hatásai kéz a kézben érkeznek. Nemtől függetlenül az érintettek lehetnek az érrendszeri betegségben szenvedők, a túlsúllyal vagy immunproblémákkal küzdők, leginkább az ötven év felettiek, de akár a gyerekek is.

A gyerekeket is megviselheti

Dr. Török Lajos gyermekorvos a szülői visszajelzések alapján értesül arról, hogy ritkábban ugyan, de a gyerekeket is megviselheti az időjárás változása.

– Ilyenkor nyugtalanabbak, nyűgösebbek, nehezebben kezelhetők. Tudomásul kell venni, hogy rájuk is hatással van a változás. Elkerülésének érdekében nem tehet a szülő semmit, maximum még megértőbben fordul hozzá, valamint ügyesebben kezeli a kirohanásokat – javasolta a gyermekorvos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Regionális Központjának munkatársai az előző év májusában kezdeményezett kutatás során arra keresték a választ, hogy miként hatnak a légtömegek a legkisebbek szervezetére. A vizsgálatban körülbelül 600 ovis gyermek viselkedése került górcső alá. A megfigyelés és az adatgyűjtés 3 hónapig tartott. Az óvónőket kérték meg arra, hogy egy kérdőívben jelöljék meg, hogy melyik csoportban történt a megfigyelés, értékelniük kellett a gyerekek alvásának minőségét, agresszivitásuk mértékét, játékkedvüket, aktivitásukat.

Az adathalmaz feldolgozása után világossá vált az óvónők számára, hogy egy kiegyensúlyozott csoport viselkedése a frontváltozás következtében hirtelen módosulhat. Ennek segítéségével könnyebben be tudják azonosítani a túlzott fáradékonyság vagy a nem várt agresszió okát.

Tudatos táplálkozás

Dr. Breintenbach Géza háziorvos hozzátette: a frontok hatására a szervezetben idegrendszeri, hormonális változások mennek végbe. A hideg- és melegfrontnak vannak közös és egyéni hatásai is. Általában a frontok érkezése előtt és távozása után jelentkeznek a tünetek. Ha valaki ezektől szenved, még nem muszáj rögtön orvoshoz fordulnia. Érdemes tudatosabban figyelni a megfelelő táplálkozásra és a mozgásban gazdag életmódra. Alvás­zavar esetén alkalmazható gyógyhatású altató is.

Annamária az ötvenedik életévéhez közeledve tapasztalja magán a frontérzékenység tüneteit.

Egy nap alatt elmúlik

– Korábban semmi bajom nem volt, azonban mára pontosan jól tudom, hogy ha a fejem fáj, melegfront vonul át hazánk felett, ha fáradt, kedvetlen vagyok és az ízületeim sajognak, akkor hideg- vagy kettős fronthatásnak örvendhetünk.

– Ébredéskor még nem jelentkeztek a tünetek, a kora délutáni órákra érte el csontjaimat a fájdalom. Általában egy nap alatt elmúlik, gyógyszert már csak végső esetben veszek be, azonban ha valakinek lehetősége van rá, jóleső lehet egy napközbeni alvás. A vérnyomás-ingadozással szerencsére nincs problémám, mivel mindennap szedek orvos által felírt enyhe vérnyomáscsökkentőt.

(A borítóképen: Sokaknál okoz fejfájást a front)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában