Oktatás

2021.01.22. 20:00

Trükkökre is szükség lesz a felvételin

Magyarból érdemes a fogalmazással kezdeni, matekból pedig a könnyebb feladatokkal, tanácsolják a tanárok.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az általános iskolák végzőseire nagy próbatétel vár szombaton, hiszen ekkor írják meg a központi írásbeli feladatlapokat.

A jó eredmény fontos, mert az elért pontszámok döntik el, hogy melyik középiskolába juthatnak majd be. Azonban nemcsak a nyolcadikosoknak lesz fontos a szombati nap, hanem azoknak a negyedikes és hatodikos diákoknak, is, akik 6 vagy 8 osztályos gimnáziumi képzésre jelentkeznek. Egy magyar- és egy matematika-feladatlapot kell kitölteniük a felvételiző tanulóknak, mindkettőre 45 percük lesz, és összesen 100 pontot érhetnek el. (Tantárgyanként 50-et.)

Előbb a fogalmazás

Bizonyára jól jönnek a nagy nap előtt a jótanácsok. Ezúttal az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda tanáraihoz fordultunk hasznos útmutatásért.

– Mivel a 10 feladatmegoldásra meglehetősen kevés az idő, minden évben azt tanácsolom a tanítványaimnak, hogy a szövegértési feladattal és az érvelő fogalmazással kezdjék az írásbelit. Ezek ugyanis sok pontot érnek – mondta elöljáróban Kubi Judit magyartanár. – Az érvelő fogalmazás technikáját jól megtanulták a gyerekek, de így sem könnyű, hiszen komoly közéleti témákban kell felhozniuk érveket és ellenérveket 10-12 mondatban. Ha ezzel elkészültek, jöhet a többi feladat. Érdemes először azokat megoldani, amelyekben biztosak, majd a végén, ha marad idő, lehet azokon gondolkodni, amelyek kimaradtak. Trükkösen kell dolgozni, hogy az eredmény a lehető legjobb legyen – hangsúlyozta a pedagógus.

Jelezte: vizsgadrukk és szorongás ellen a szőlőcukrot javasolja, mert az gyorsan felszívódik, energiát ad az agynak, és talán stresszoldó hatása is van.

Több idő kellene

– Én biztos, hogy felemelném a megoldásra adott időt 60 percre, de lehet, hogy talán még ez is kevés lenne. Együttérzünk a gyerekekkel, mert tudjuk, hogy nagyon nehéz számukra a központi írásbeli, amiatt is, hogy ez életük első komoly megméretése. Diákjainkkal próbafelvételit is írattunk, és a feladatkészítő szakértő az eredményeket látva azt állapította meg, látszik, hogy a tavalyi digitális oktatás nem volt olyan hatékony, mint a hagyományos. Azért is reménykedem, hátha az idei feladatlapok egy kicsit könnyebbek lesznek az elmúlt évekhez képest. Bár azt szokták mondani, hogy ha könnyű, akkor mindenkinek az, és ha nehéz, akkor mindenkinek nehéz – fogalmazott a magyartanár.

Részpontok

A matematika-feladatlap megoldására is szükségük lesz a diákoknak minden tudásukra. Tomolya Beáta, az iskola matematikatanára azt javasolja tanítványainak, hogy először figyelmesen olvassák át a feladatok szövegét. Ha valamelyiket a második olvasásra sem értik meg, akkor haladjanak tovább.

– Nem vagyunk egyformák, a tudásunk sem az, minden gyereknek más-más feladat megy könnyebben vagy nehezebben. Bár a tesztet általában úgy állítják össze, hogy az elején találhatók a könnyebb feladatok, a végén a nehezebbek, de van olyan diák, akinek például a 10. példa megy a legkönnyebben. Nagyon fontos, hogy minden számolás szerepeljen a feladatlapon, értékeléskor ugyanis részpontokat lehet kapni, ha a végeredmény nem is helyes – hívta fel a figyelmet a matematikatanár.

Elmondta azt is, az ő tanítványainak a térgeometriai feladatok mennek a legnehezebben és az egyenlettel megoldható szöveges feladatok, bár a legtehetségesebb gyerekek ezeket ki tudják logikázni. Sokszor „józan paraszti ésszel” megoldhatóak a példák. Gondot okoz az is, ha a gyerekek találnak egy-egy számukra ismeretlen szót az egyik feladatban, mert ettől leblokkolnak. Ilyen volt például az egyik évben a „karát” szó.

– Írásbeli előtt azt is szoktam mondani a diákjaimnak, hogy ilyenkor nem a 100 százalék a cél, hiszen azt nagyon nehéz megszerezni a központi felvételin, de a 60 százalék már jó eredménynek számít – tette hozzá a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában