Covid-19

2021.01.19. 07:00

Több a vendéglátós vállalkozás, de kevesebb az alkalmazottak száma

A koronavírus-járvány hatása a kényszercégtörlések magas száma mellett a foglalkoztatottak létszámának jelentős csökkenésében mutatkozik meg.

Méhes László

Fotó:

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb kárvallottja a szállásadók mellett a vendéglátóipari szektor. A várakozások ellenére meglepő módon mégsem csökkent, sőt, a nyilvános cég­adatok szerint valamelyest nőtt az ezen a területen működő vállalkozások száma, ami 2020 végén 19 669 volt.

Csalóka kép

A kép azonban csalóka, ugyanis a járvány hatása más mutatók alakulásában érhető tetten: az 1231 új cég alapítása mellett országos szinten ugyanis év végére a tíz százalékot is elérte a megszűnések, felszámolási és kényszertörlési eljárások, illetve a végelszámolási eljárás alá került vendéglátóipari vállalkozások száma.

A vállalkozások megszüntetése a járvány mellékhatásaként az első fél évben vált jellemzővé, augusztusig minden hónapban 110 fölött volt azok száma, amelyek lehúzták a rolót.

Változatosan alakult ezzel szemben a cégalapítások száma. Míg az első negyedév 100 fölötti értékei a járvány első hullámának idején, áprilisban nagymértékben visszaestek (a legkevesebbet, 39-et vették számba akkor), az idegenforgalmi szezon közepére kiugróan sok céget alapítottak, júliusban például 167-et. Az optimista trend a második hullám kezdetéig, szeptember–októberig folytatódott, így éves átlagban a megszűnések és az alapítások száma kiegyenlítette egymást a járványidőszak ellenére: 1231 cégmegszűnésre 1301 cégalapítás jutott. Az OPTEN elemzése szerint ez a trend illeszkedik abba az általános folyamatba, ami most a hazai cégpopulációt jellemzi, nevezetesen, hogy nyolc év után újra növekszik a hazai cégbázis.

Fizetési nehézségek

A vendéglátóipari szektor számait elemezve ugyanakkor megállapítható, hogy jelentősen emelkedett a kényszertörlések száma. Magas januári értékét a járvány első hullámának kitörése utáni április–májusi hónapok is felülmúlták, és bár a szám az év második felében csökkent, év végére elérte a 614-et. Ami azért is figyelemre méltó – jegyzik meg –, mert a kormány 2020 májusában a folyamatban lévő kényszertörléseket felfüggesztette, illetve jelentősen szűkítette a kényszertörlési eljárások elrendelésének lehetőségeit.

A járvány miatt elrendelt kényszerintézkedések azonban éreztetik a hatásukat a fizetési fegyelmen és hajlandóságon, ami a végrehajtás alá került cégek számának alakulásából olvasható ki. Tavaly összesen 3067 vendéglátóipari társaság ellen kezdeményeztek végrehajtást, ami azt jelenti, hogy a működő vállalkozások több mint 15 százalékának keletkeztek fizetési nehézségei.

A szektor problémáit ugyancsak jelzi, hogy tavaly folyamatosan csökkent az alkalmazotti létszám: a januári 97 985 fős dolgozói létszám decemberre 85 302-re apadt.

Mentik a menthetőt

Az, hogy viszonylag kevés cég szűnt meg a vendéglátóiparban, részben azzal magyarázható, hogy a szektorban csak úgy kaphatott valaki bértámogatást, ha megtartotta az alkalmazottakat – elemezte Bágyi Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi és vendéglátóipari osztályának elnöke. Az új cégalapításokat pedig meglátása szerint a járványhelyzetben megváltozott fogyasztói szokásokhoz alkalmazkodó ételkiszállítás húzta fel a nagyvárosokban, amely a vállalkozások számára tavasz óta szinte az egyetlen bevételi forrást jelenti. Ám ez meg sem közelíti a helyszíni éttermi szolgáltatásokból elérhető bevételeket. A tíz-húsz év munkájával felépített vendéglátós vállalkozását azonban senki nem akarja elveszíteni, ezért bármennyibe is kerül, az utolsó pillanatig kitart a megmentésén. Ezt pedig nem lehet sikerként értékelni a statisztikai mutatószámok ellenére – fogalmazta meg, hogy a megye vendéglátós és turisztikai vállalkozásainak jelenlegi helyzete szinte kilátástalannak tűnik.

Pontos adatai nincsenek a kamarának arról, hogy hány vendéglátóhely-üzemeltető választotta az ideiglenes bezárást a túlélés egyik lehetséges formájaként, fontosnak tartotta azonban kiemelni: olyan komoly beruházások vannak egy szálloda vagy étterem mögött, amit a tulajdonosok nem hagyhatnak veszni. Sajnálatos tapasztalat azonban, hogy a lezárások okozta bevételkiesést a szállodák és éttermek egy része az alkalmazottak elbocsájtásával és a számlák kifizetéseinek késleltetésével tudta csak kivédeni.

Az elmúlt év járványidőszakai jelentősen megviselték a turisztikai ágazatot a megyében, mely kizárólag a tartalékok felélése mellett tud jelenleg túlélni – állította Bágyi Péter, aki szerint a legoptimistább előrejelzések szerint is csak 2021 nyara lehet az első olyan időszak, amikor nagyjából helyreállhat a vendéglátó- és szállodaipar. Az első járványhullámban azonban megtapasztalták, hogy a veszélyhelyzet feloldása után minimum egy hónapba kerül, mire a vendégek elkezdenek újra szálláshelyet foglalni.

(A borítóképen: Zárt ajtók mögött is dolgozik a vendéglátóipar: kiszállítással próbálják túlélni a nehéz időket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában