borvidék

2021.01.16. 07:00

Nemcsak a járvány a csapadék is sújtotta Hegyalját

Épp akkor jött az eső, amikor aszúsodnia kellett volna a szőlőnek.

Szaniszló Bálint

Automatikusan generált description

Forrás: ÉM

Mielőtt márciusban a koronavírus-járvány miatt beköszöntött a pandémiás helyzet egy kereskedelmileg is jól induló évről beszélhettünk a tokaj-hegyaljai szőlészek és borászok szempontjából. Legtöbb pincészetünk kedvező előjelekkel várta az idei szezont. Aztán a koronavírus elég gyorsan átrendezett mindent. A szőlészek és borászok – azaz a termelési oldal – persze ugyanúgy tették a dolgukat. Művelték a szőlőültetvényeket és készítették, palackozták a borokat. Ez így van rendjén, hiszen a természetet nem lehet megállítani egy vírus miatt. Ez nem egy bolt, amit – ha kényszerből is – bezárunk, aztán, ha elmúlt a vész, újranyitjuk – fogalmazott dr. Molnár Péter, a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

A borértékesítésben azonban komoly problémákat okozott a pandémia, hiszen az éttermek, szállodák bezártak, és ezzel megszűnt a borrendelés. Ez pénzügyi problémák előidézője is volt nagyon sok pincészetnél, hiszen a bevétel lecsappant, a kiadás viszont nem csökkent egyáltalán. Főként a HoReCa-szektor volt a nap vesztese a bezárásoknak. (A HoRoCa-szektor a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákra (Ho), az éttermekre (Re) és a kávéházakra (Ca) fókuszál – szerk.)

A kiskereskedelem, az áruházláncok számára történő értékesítésben lényegesen kisebb volt a visszaesés, sőt az olcsóbb boroknál némi emelkedés is tapasztalható volt.

A szőlészetben, borászatban bekövetkezett visszaesés ügyében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egyeztetett a szakminisztériummal és ennek eredménye, hogy a szőlészet és borászat is bekerült a járulékkedvezményes ágazatok közé.

Kényszermegoldások

A válság miatt további intézkedések is szükségessé váltak, és ennek révén hirdették meg a zöldszüretet, amelynek lényege, hogy a termés megsemmisítése fejében az Agrárminisztérium kárpótlást fizetett a gazdálkodóknak EU-s forrásból.

„Hangsúlyozom, hogy mi, termelők, ha nem kényszer szülte volna az intézkedést, nem tartjuk jó megoldásnak a zöldszüretet. De ebben a helyzetben ez is segítség volt. Tokaj-Hegyalján 713 hektáron szedték le és semmisítették meg a gazdák a szőlőtermést, akik nem látták biztosítottnak a későbbi értékesítést. A tokaji speciális termelési körülmények – késői szüret, aszú – miatt sikerült nagyobb szorzót elérnünk, így itt nagyobb kártérítéshez – hektáronként közel 1 millió forinthoz – jutottak a zöldszüretet választó gazdák.

Lényegesen kevesebben vették igénybe Tokaj-Hegyalján az úgynevezett lepárlási támogatás. Ezen a borvidéken inkább a harmadik forma, a HoReCa-támogatás volt eredményes, amelyet olyan borászatok kaphattak, amelyek elsősorban hoteleknek, éttermeknek, kávéházaknak értékesítettek, és legalább 50 százalékban saját termésből készítik boraikat. Ezek a termelők maximum 30 hektárig, hektáronként maximum 600 ezer forintos támogatást kaphattak.”

Ilyen helyzet közepette köszöntött Hegyaljára a szüreti időszak, amely – a szakember szerint – normális időben érkezett, „a sokéves átlaghoz közelített a szőlő érési ideje tavaly” – fogalmazott dr. Molnár Péter. Ez azt jelentette, hogy szeptemberben leszedték a korai érésű fajtákat, szeptember végén, október elején a klasszikus érésűeket, a furmintot és a hárslevelűt.

„Úgy fogalmaznék, hogy szép, jó egyensúlyú száraz borok születtek tavaly Tokaj-Hegyalján – mondta. – A szüret második felét nevezhetjük minőségben átlagosnak, mennyiségben – egyes pincészetek esetén – átlag alattinak. Ennek az oka a rendkívül sok csapadék volt. Október végén, november elején rövid idő alatt 70-100 milliméter csapadék esett le, ami nagyon megnehezítette a munkát. Ez az idő éppen az aszúsodás időszaka, és emiatt nagyon sok termelőnél súlyos gondok keletkeztek. Mindezek által egyértelműen kevés volt az aszútermés tavaly a tokaji borvidéken. A pontos mérleg természetesen az év végi adatok elemzése nyomán állítható majd fel.

(A borítóképen: A tavalyi klasszikus száraz borokra nem lehet panasz a tokaji borvidéken)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában