háziorvoshiány

2021.01.09. 09:00

Nem marad orvos egyedül

Az idei évtől nem szükséges háziorvosi szakvizsga a praxis megkezdéséhez.

Detzky Anna

Országosan és megyénkben is komoly gondot okoz a háziorvoshiány, különösen a kistelepüléseken. Egy új törvénymódosítás értelmében öt évig háziorvosi szakvizsga nélkül is praktizálhatnak december 27-től azok a felnőtteket gyógyító doktorok, akik más előírt orvosi szakképesítéssel rendelkeznek – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban. A Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szervezetének elnökével beszélgettünk, hogy ez mennyiben enyhíti a szakemberhiányt.

Megszűnik a felügyelet

– Érdemben nem változtat a háziorvosi ellátás jelenlegi helyzetén az új törvénymódosítás. Korábban is elkezdhettek praktizálni a friss diplomás háziorvosok, csak felügyelet mellett. A mostani változtatás egy kis könnyítést jelent, ami tulajdonképpen kizárólag technikai kérdés – mondta dr. Csilek András. – A háziorvosi szakvizsga megszerzése az orvosi diploma után még plusz három év. Viszont, aki már egyébként is rendelkezik másféle szakvizsgával, ott a háziorvosi képesítésnek nincs túl nagy jelentősége. A kezdő orvosoknak általában egyébként van olyan, telefonon elérhető felettese, akit bármilyen fellépő probléma esetén meg tudnak kérdezni. Tehát nem hagyjuk őket egyedül egy praxissal.

Ahogy a kistelepülések sorvadása, úgy a háziorvosok hiánya is megállíthatatlan az aprófalvakban a szakember szerint.

Már most elkezdték szervezni a praxisközösségeket – Dr. Csillek András

– A háziorvoshiány oka alapvetően nem a szakmában és nem is a munkaszervezésben keresendő. Egyszerűen azzal magyarázható, hogy a fiatal orvosok nem szívesen költöznek vidékre, pusztán azért, hogy ott dolgozhassanak. Az aprófalvakba szerintem még nagyon magas fizetésért sem menne el senki, főleg úgy, hogy ott is éljen. Ilyen helyeken helyettesítéssel és központi ügyeletekkel oldjuk meg az ellátást, hiszen a folyamat megállíthatatlan. Asszisztencia a legtöbb faluban van, ezen keresztül lehet telefonon egyeztetni a helyettesítő háziorvossal. Igazán nagy probléma ez majd 15–20 év múlva lesz, mert addigra az összes, idősebb generációba tartozó háziorvos nyugdíjba megy. Ennek érdekében kezdték el szervezni már most a praxisközösségeket – magyarázta.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ táblázata szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2005 óta nyolc tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van: Abaújkéren, Cserépváralján, Felsőgagyon, Felsőtelekesen, Györgytarlón, Hernádvécsén, Putnokon és Taktakenézen. 2020 első felében pedig tíz körzet ürült meg: Arlón, Borsodnádasdon (kettő is), Farkaslyukon, Hernádkércsen, Homrogdon, Lakon, Mezőcsáton, Ongán és Szerencsen.

(A borítóképen: Sok megyénkbeli településen nincs állandó orvos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában