fejlesztés

2021.01.14. 13:30

Lovasok a régi futballpályán

A nemzeti lovas hagyományok fejlesztésére törekszik Ózdon a Pajkos Csikó Kulturális Egyesület.

Marosréti Ervin

Forrás: ÉM

A kilencvenes évek második felében több díjugrató gálának otthont adott az ózd-uraji labdarúgópálya, emellett pedig a körzeti osztályban szereplő, peremkerületi futballcsapat is hétről hétre használta a szabadtéri létesítményt. A lovasversenyeknek később új otthont talált az akkori rendező, a foci pedig megszűnt a város ezen részén.

A küzdőtér így használaton kívülivé vált, egészen mostanáig. A tervek szerint ugyanis ismét lovas fejlesztés várható, a mai kor követelményeihez igazítva visszahozhatják a huszonöt évvel ezelőtti időket. Amennyiben a terveket sikerül megvalósítani, úgy jó példával járhat elő az egyesület. Megmutathatják, hogy egy régen elfeledett területnek, hogyan lehet új értelmet, hasznos tevékenységet adni.

Tudatos hasznosítás

A Pajkos Csikó Egyesület kereste meg a helyi önkormányzatot, hogy szeretné bérbe venni az ingatlant. A város vezetése örült a terveknek, hiszen az elmúlt években a kötelező fűnyíráson túl, a pálya tudatos hasznosítására nem maradt elég energia. Most viszont nagyszabású tervek valósulhatnak meg.

– A nemzeti lovas kultúra, valamint a hazai hagyományok életben tartása, fejlesztése a legfőbb tervünk Urajon – fogalmazott a helyszínen dr. Berta Vivien, az egyesület elnöke. – A közeljövőben tíz box kialakítását tervezzük, ezzel tíz ló napi tartása is lehetővé válik. A kültéri karámokban szabadtartású lovak lesznek, a 60x30 méteres homokos pályán pedig a minőségi sportolásra nyílik majd lehetőség a helyieknek és a környéken élőknek egyaránt.

Minőségi sportolásra nyílik majd lehetőség a helyieknek és a környéken élőknek egyaránt – dr. Berta Vivien

Dr. Berta Vivien hozzátette: a fejlesztés későbbi ütemében fedett pálya építését is szeretnék megvalósítani, de nyilván a kivitelezéssel lépésről lépésre kívánnak haladni. Pezsgő sportéletet szeretnének megteremteni a város peremkerületi részében, a legkisebbeknek bemutatókat, lovas oktatást terveznek, de természetesen a későbbiekben versenyek is lesznek.

– Bárki igénybe veheti majd a pályát, szakemberek bevonásával arra törekszünk, hogy minél magasabb színvonalon valósítsuk meg az eseményeket. A hétközi lovagoltatás mellett akár táborok szervezésére is nyílik majd lehetőség. Bízom benne, hogy nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi pontjairól és a felvidéki részekről is ellátogatnak majd hozzánk.

A munka rövidesen megkezdődik. A lovasközpont építésébe azután vághat bele a Pajkos Csikó Kulturális Egyesület, miután megkapták az ehhez szükséges engedélyeket.

Az egyesület egyébként arra is kötelezettséget vállal, hogy az önkormányzati vagy városrészi rendezvényeknek igény esetén otthont ad, és a gyerekek sporttevékenységéhez is aktívan hozzájárulnak.

(A borítóképen: Az új ózd-uraji lovasstadion látványterve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában