adómentesség

2021.01.07. 07:00

Literenként 700 forinttal olcsóbban

A januártól érvényes adómentességnek köszönhetően a magán-pálinkafőzés éves szinten 60 200 forinttal kerülhet kevesebbe.

Méhes László

20200903 Gyula Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Forrás: MW

Fotó: Havran Zoltán

Adómentessé vált január 1-jétől a pálinkafőzés mindazok számára, akik maximum 86 liter, 50 fokos párlatot állítanak elő akár házi, akár bérfőzdei körülmények között. Az otthon főzőknek ezentúl nem szükséges a literenkénti 700 forintos adójegyet kiváltaniuk, amennyiben nem lépik túl a jogszabályban rögzített mennyiséget. Ugyanilyen mértékben csökkentek idén a bérfőzdék árai is, mert míg tavaly 1800 forint körüli árat kellett fizetni egy liter 50 fokos párlatért, mostanra ez átlag 1100 forintra esett. A teljes mennyiséget kihasználó pálinkafőzés éves szinten így 60 200 forinttal kerül majd kevesebbe.

Vissza a főzdébe

A magánszemélyekre vonatkozó könnyített szabályozásáért megvívta a maga harcát Magyarország az unióval. Így fogalmazott még tavaly augusztusban Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki már akkor előrevetítette a literenként 700 forintos párlatadójegy eltörlését, ezzel a háztartási mennyiségű pálinka előállításának adómentességét. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a magánszemély továbbra sem értékesítheti az így előállított párlatot.

Az adómentesség bevezetése vélhetően tovább növeli a pálinkafőzési kedvet, hiszen az elmúlt években az adójegyváltási kötelezettség ellenére is nőtt a nyilvántartásba vett házifőző-készülékek száma, ami 2020 tavaszán meghaladta a 26 ezret. A házi lepárlás azonban nem igazán jelent konkurenciát a bérfőzdéknek – derült ki a Mámor Pálinkaház főzőmesterének szavaiból. Nyilasi Bélától megtudtuk: folyamatosan érkeznek hozzájuk a megrendelők, jelenleg az időben cefrézett almát, kései körtét, birset és ezek vegyes változatát főzik. Úgy tapasztalja, miután januártól nagyjából ezer forintba kerül literenként a bérfőzött pálinka, most sok otthon kísérletező tér vissza az ellenőrzött körülmények között készülő minőséghez. A főzdében tavaly egy liter 50 fokos pálinka előállítási ára 1885 forint volt, januártól ez 1150 forintba kerül. Az utóbbi időben azonban a 48 fokost részesítik előnyben – teszi hozzá –, ami literenként 1108 forint. A lényeg nem az alig 50 forintos árkülönbség, hanem az, hogy a párlatnak ennél a szeszfoknál még megvan a házipálinka-ereje, viszont sokkal illatosabb, élvezetesebb – avat be.

Nyilasi Béla becslése szerint otthoni körülmények között 350–450 forintba kerülhet egy liter pálinka előállítása. Kérdéses azonban – veti fel –, hogy miként tudnak megfelelni az 1–200 ezer forintos, otthoni felhasználásra vásárolt szerkezetek az egészségügyi előírásoknak. – A gyümölcsből készült párlat elkerülhetetlenül tartalmaz metanolt, aminek határértékét a hazai szabályozás szerint hektoliterenként 1000–1350 gramm között kell tartani, mert efölött egészségkárosító hatása van – mondta. Hozzátéve: a komoly berendezéseket használó főzdék ezt tudják teljesíteni.

A kisebbet keresik

– A láthatóság, a számonkérhetőség, a megbízhatóság és a minőség azok a fogalmak, amik a pálinka előállítói piacot a bérfőzés felé terelik – véli a lepárlóberendezéseket gyártó Hagyó Kft. ügyvezetője, Kovács András. Úgy tapasztalja, hogy az adómentes pálinkafőzés nemcsak a magánemberek, hanem a főzdék tulajdonosainak a fantáziáját is megmozgatta, egyre többen keresik őket bővítési tervekkel. Sokan szeretnének ráülni a pálinkakonjunktúrára.

– Jelenleg a kisebb kapacitású készülékek iránt nőtt meg az érdeklődés, a 150–200 literes berendezéseket keresik, hogy a kistermelők, őstermelők, magánemberek igényeit ki tudják szolgálni. Bár nekünk nem ez a célpiacunk, de úgy tűnik, a kis töltési térfogatú főzdéknek újra reneszánsza lesz. Hozzá kell azonban tenni, hogy ezeknek a kisebb készülékeknek az ára – felszereltségtől és a technológiától függően – több millió forintos tételt jelent a beruházónak.

Termékváltás

A pálinka mint hungarikum népszerűsítésére két évtizeddel ezelőtt életre hívott Quintessence pálinkaverseny a járványhelyzet miatt idén elmarad, így sem a magánfőzők, sem a kereskedelmi előállítók nem tudják megmérettetni magukat.

A versenyigazgató Takács László úgy látja: a 2021-es év újrarajzolja a pálinka piacát. Különösen azok a kereskedelmi főzdék vannak most veszélyben, amik elveszítették a turizmushoz és a vendéglátáshoz kötött megrendelői körüket. A pálinka mellett most más típusú alkoholok felé is nyitni kényszerültek, így termékfejlesztésként felkerült például a rum és a whisky is a palettájukra. Elgondolkodtató tendencia – teszi hozzá –, hogy ma 40-féle gint állítanak elő Magyarországon, de bízik abban, hogy ez az új trend nem megy a pálinka rovására.

(A borítóképen: Új erőre kaphat a bérfőzetés (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában