sertéspestis

2021.01.09. 14:00

Kevesebb a fertőzött állat

A 2020 eleji jelentős sertéspestis-esetszám emelkedést az év végére alapos lefutás jellemezte.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

2020. második felében nem nagyon lehetett hallani komolyabb esetekről a hazai vaddisznóállományban a 2018 áprilisa óta jelen lévő sertéspestis kapcsán. Megyénkben a tavalyi év elején ijesztően emelkedtek a regisztrált esetszámok, majd a nyár elején csökkenni kezdtek, ami köszönhető volt a folyamatosan szigorodó hatósági intézkedéseknek. Így például annak, hogy a vadásztársaságoknak a 2019–20-as vadászati év terítékének 150 százalékát kellett teljesíteniük diagnosztikai kilövéssel. Ha egy társaság nem teljesítette ezt a tervszámot, akkor az állategészségügyi hatóság külső segítséget is igénybe vehetett a gyérítés érdekében. De változott a vaddisznótetemekért járó kártalanítás összege is.

Novemberben Tóth Á. Dénes, a megyei vadászkamara titkára, megyei fővadász arról beszélt az Északnak, hogy a megyében nagyon sok helyről teljesen eltűnt a vaddisznó, sem a jelenlétével, sem nyomaival nem találkoznak a vadászemberek, erdőjárók. Egy-két helyen ugyan újra megjelent, de azt nem lehet tudni, hogy valamilyen kóborló vagy esetleg immunitást szerzett egyedekről van-e szó.

Ehhez képest derült égből érkezett a hír az év végén: a miskolci állatkertben sertéspestisben pusztult el az egyik vaddisznó. Az országos főállatorvos azonban cáfolta az intézmény hírét. Dr. Bognár Lajos szerint a laboratóriumi vizsgálatok nem mutatták ki a sertéspestis jelenlétét az elhullott vaddisznóban, feltehetően más bakteriális fertőzés miatt pusztulhatott el az állat.

Csökken a számuk

Kíváncsiak voltunk, miként alakultak az elmúlt évben a sertéspestis-megbetegedések megyénkben a vaddisznóállományban, az év eleji felfutást követően mennyire csökkentek a számok. Ahogy arról már beszámoltunk, a Nébih laboratóriuma által igazolt megyénkbeli esetek száma 2019 októberében 99, novemberben 150, decemberben pedig 174 volt.

Ehhez képest 2020 januárjában több mint 470, februárban már 502, míg márciusban elérte a 600 esetet is. Áprilisban 630 feletti esetszámot tartalmaz a hivatal listája, májusban aztán visszaesett négyszázra, míg júniusban már csupán 220 megyénkben elhullott vagy kilőtt vaddisznótetemben mutatta ki a hivatal laboratóriuma az afrikai sertéspestist.

Ehhez képest az év második felében még tovább csökkent a regisztrált esetek száma. Júliusban 124, augusztus 129, szeptemberben 80, októberben 33, novemberben pedig 53 kilőtt vagy elpusztult vaddisznó szervezetében mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a sertéspestis jelenlétét. A decemberi adatok egyelőre csupán 18-áig kerültek fel a hivatal ASP-aloldalára, eszerint 59 volt addig az igazolt esetek száma megyénkben.

(A borítóképen: Folyamatosan figyelik a vaddisznóállományt)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fokozott-sertespestis-veszely-az-aratas-alatt-4396550/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ne-haborgassuk-a-kismalacokat-4297374/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/csak-aprilisban-negyven-kant-lottek-ki-miskolcon-4287099/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sertespestis-tobb-a-kiloves-4165971/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában