betegség

2021.01.21. 16:00

Két megyében is kitört itthon a madárinfluenza

A vonuló vadmadarak miatt a betegség a baromfiállományra fokozott veszélyt jelent.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfiak kötelező zártan tartását tavaly november végén dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. Noha hazánkban már június óta nem mutatták ki sem vadon élő, sem fogságban tartott madarak esetén a betegséget, azonban több európai országban is azonosították, elsősorban vadmadarakban a vírus jelenlétét. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánkat is érintik, ezért volt indokolt a zárt tartás, illetve a további járványvédelmi előírások szigorú betartása.

Kevésbé érintve

A félelem nem volt alaptalan, ugyanis az elmúlt napokban két megyében is kitört a betegség hazánk területén.A madárinfluenza-vírus jelenlétét előbb egy a Komárom-Esztergom megyében, Ács település szomszédságában, egymás mellett lévő nagy létszámú pulykát tartó gazdaságok egyikében igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Majd néhány nappal később Bács-Kiskun megyében, egy kerekegyházi nagy létszámú tojótyúkállományban.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, az állományok leölését már a gyanú alapján megkezdték. Az állategészségügyi hatóság a járvány terjedésének megakadályozása érdekében a leölés mellett – Komáromban 90.000 pulykáról, Bácsban pedig 101.000 tojótyúkról van szó – a gazdaságok körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó telepet felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A területen szállítási korlátozások is érvénybe léptek.

Az Észak megkeresésére korábban Taskó József, a megyei agrárkamara elnöke úgy nyilatkozott: Borsod-Abaúj-Zemplén nem tartozik azon megyék közé, ahol sokan foglalkoznának baromfitenyésztéssel. A korábbi évek madárinfluenza-járványai, illetve a betegség miatt bevezetett intézkedések, szigorítások azonban nem vetették vissza a tenyésztési kedvet, nem csökkent a baromfitartók száma. A nagyobb állattartók már jó ideje, egyébként is zárt technológiával dolgoznak, így nem okoz gondot az előírások betartása.

(A borítóképen: Szárnyasok a telepen. A kötelező elzárás védelmet jelent)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában