enyhe tél

2021.01.09. 16:00

Hajtanak az őszi vetések

Egyelőre nyoma sincs a télnek, félő, ismét tavaszra jön majd meg a nagy hideg.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

Az elmúlt években már szolgált jó néhány érdekességgel az időjárás, amely sajnos több alkalommal is okozott gondokat a haszonnövényekben. Az elmúlt telekre jellemző volt, hogy nem jött meg az igazi hideg, és szinte alig láttunk havat, jeget, zúzmarát. Ami jó a fűtésszámlának, az nem biztos, hogy olyan jó a természetnek. A mezőgazdaságban és a kiskertekben is megszenvedtek a kórokozókkal és a kártevőkkel az elmúlt nyarakon, amelyek könnyedén átteleltek. Ugyanakkor az enyhe tél hamar életet lehelt a növényekbe, hogy aztán a márciusban, áprilisban visszatérő hideg komoly károkat okozzon. Elég csak a tavalyi évre gondolni, amikor a korai gyümölcsök virágait „elvitte” a hideg, így sok helyen nem termett, vagy sokkal rosszabbul az alma, körte, cseresznye, kajszi.

Bimbózik a rózsa

Január első hetében újra azzal kell szembesülnünk, hogy alig-alig volt fagy, tíz fokot meghaladó nappali hőmérsékleteket mérhettünk.

A szántóföldeken mindenhol zöldell az őszi vetés, megeredtek a kiskertekben az ősszel elvetett magok, kizöldült a fű, és több olvasónk jelezte, hogy bimbót hozott a rózsája.

Taskó Józsefet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét arról kérdeztük, az időjárás okoz, okozhat-e gondot a szántóföldeken.

– Jó volna egy kis tél, hidegebb időszak, mert a kórokozók, kártevők ilyenkor megmaradnak, ez pedig később okozhat problémát. Jó lenne mínusz tíz fok alatti hőmérséklet egy kis hótakaróval. Amit időben elvetettek búzát, őszi vetéseket az jó állapotban van, nem baj, ha kizöldül ilyenkor. Nagyobb gondot okoz a folyamatos eső, sajnos a sok csapadék miatt a belvíz már megjelent az arra hajlamos mélyen fekvő területeken a megyében. Ha mégis jön a hideg, az nem jelent problémát a szántóföldi növényeknek, hozzá vannak már alakítva a szélsőséges időszakhoz – tette hozzá az elnök.

Nagy kérdés persze, hogy mi lesz a kiskertekben, ezzel kapcsolatban Konkoly Andrea dísznövénykertészt, a Dr. Park tulajdonosát kérdeztük.

– Az enyhe tél miatt olyan, mintha rügyeznének a fák, de ez nem így van. Az orgona, a cseresznye és a többi növény rügye hideg időben is ilyen, vannak növények, amelyek duzzadt, nagy méretű rüggyel telelnek mindig. A „rügyeznek a fák” tévhit, ha látszik a rügy és zöld, az nem rügypattanás, egészen egyszerűen a rügy ilyen télen. Természetesen, ha ez az enyheség folytatódik, akkor egy január közepi, végi nagy hideg valóban tudna kárt okozni, reméljük, nem lesz túl hideg. A téli csapadék eső formájában is jó a talaj mélyebb rétegeinek, nem hiányzik a hó, ami egyébként veszélyt jelenthet a gyümölcstermő növényekre, mivel hótakaró esetén 5–10–12 fokkal alacsonyabb éjszakai hőmérsékletek alakulnak ki, ami komoly téli fagykárokat tud okozni – magyarázza Konkoly Andrea.

Az esetleg mégis megjelenő fagyos időjárás esetén alkalmazható kiskerti védekezésre visszatérünk még a héten.

(A borítóképen: Zöldül a vetés Szikszó határában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában