Segítség

2021.01.23. 08:00

Gondozással is segítenek

A bezártságban is számíthatnak a rászorulók az evangélikus szeretetszolgálatra.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

A járványhelyzetben fontos szerepet vállal megyénkben az arnóti Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat, ahol házi segítségnyújtással támogatják a rászoruló időseket, és népkonyhát is működtetnek.

Több szintű gondozás

– Nagyságrendileg száz ellátottat támogatunk napi egy óra házi segítségnyújtással Arnóton, Miskolcon és Sajóbábonyban – mondta Buday Barnabás evangélikus lelkész és esperes, az Abaffy Gyula Evangélikus Szeretetszolgálat intézményvezetője. – A szolgáltatásért jelképes összeget, 250 forintot kérünk, mert az a tapasztalatunk, hogy ami nem teljesen ingyenes, azt komolyabban veszik. Ezt a szolgáltatást 80 év fölött bárki igényelheti, fiatalabb életkorban pedig kikérjük a háziorvos véleményét. A kapcsolatfelvétel személyes találkozással indul, amikor felmérjük az illető körülményeit. A bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban, az ügyintézésben és a személyes higiénia megtartásában tud segíteni a gondozónő. Ha szükséges körmöt vág, hajat mos, fürdet. Esetenként a közvetlen környezet tisztán tartásába is bekapcsolódik. Ott, ahol egyedül élő időseket gondozunk, a mentális támogatás, beszélgetés is fontos része a munkánknak.

Maximálisan helytálltak a járványveszély ellenére a karanténidőszakban is.

– Nagy szó, hogy a járványhelyzetben is fenn tudtuk tartani szolgálatunkat, sőt még tovább növekedtünk. Gondozónőink a koronavírusnak jobban ki vannak téve, mégis csak néhány ellátottunk mondta vissza a szolgáltatást. Rövid idő elteltével azonban fokozódott a terhelés. Legtöbb gondozottunk 65 év fölötti, de még az önellátók közül is sokan a négy fal közé szorultak. Jelenleg 22 fő dolgozik nálunk, ebből 15 szociális végzettséggel rendelkező gondozónő foglalkozik házi segítségnyújtással. Nem mind vallásos ember, de kérjük, hogy mindannyian vegyenek részt egyházi programjainkon is. Önkéntes segítséget szintén szívesen fogadunk, amit a helyi evangélikus lelkésznél lehet kezdeményezni – emelte ki az intézményvezető.

A szeretetszolgálat népkonyhája a megyében 8 településen van jelen.

– A másik fontos szolgálatunk, hogy körülbelül 2800 népkonyhai adagot osztunk ki minden nap több településen. Ezek közé tartozik: Berzék, Bőcs, Csenyéte, Köröm, Novajidrány, Ónod, Sajóhídvég és Sóstófalva. A népkonyha az alapszolgáltatás része, de egy ideje főleg a legszegényebb népréteget látjuk el étellel, amelynek a nagyobb része roma. Számukra az is nagy segítség, hogy naponta hozzájutnak egy tál meleg ételhez. A népkonyhát elsőként Csenyétén kezdtük el működtetni másfél évvel ezelőtt. Akkoriban egyetlen egyház sem volt jelen a faluban. A községben körülbelül 450 fő él, akikből kétszáz a gyermek, de ők kapnak ételt az óvodában, iskolában. Kétszáz felnőtt kérte a meleg ebédet – mondta az evangélikus esperes.

(A borítóképen: Ételosztás Körömben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában